Vreme čitanja: oko 2 min.

Deset godina vođenih obilazaka Novog groblja: Novi besplatan obilazak - Velike ljubavi srpskih velikana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo groblje u Beogradu jedno je od najstarijih beogradskih grobalja, osnovano je 1886. godine i od tada do danas na njemu je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti iz, a njegov prostor je ispunilo preko 1.800 vajarskih radova, što ga sve zajedno čini Muzejem na otvorenom

  • 0
Novo groblje Spomenik Drage Ljočić, prve srpske školovane lekarke/ Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Godine 1983. Novo groblje je proglašeno za Kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, a njegov kulturno – istorijski značaj prepoznat je još 1979. godine kada je Detaljnim urbanističkim planom predviđena izgradnja izložbeno – muzejskog prostora i pretvaranje Novog groblja u Muzej na otvorenom, što je trebalo da se dogodi 1986. godine. U tom periodu, planirano zatvaranje groblja nije bilo moguće zbog sahrana koje se i danas obavljaju, tako da se njegova prezentacija i približavanje svih umetničkih i istorijskih vrednosti široj javnosti morala prilagoditi navedenim uslovima.

U poslednjih deset godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su vremenom privukle pažnju šire javnosti od pojedinaca, preko raznih udruženja, gradskih i republičkih insititucija kulture, pa sve do medija.

  • Stvarali su perom i dušom – priča o pesnicima i književnicima;
  • Veliki ljudi široke duše – priča o dobrotvorima i zadužbinarima;
  • Satkane od duše i uma – priča o znamenitim Srpkinjama; Velike ljubavi srpskih velikana;
  • Portreti srpskih diplomata i državnika –zlatno doba srpske diplomatije;
  • Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata;
  • Priče o žiteljima starog Beograda;
  • Velikani srpske nauke; Bardovi srpskog glumišta;
  • Otadžbina se brani srcem – Heroji i heroine velikih ratova;
  • Tragom stranaca na Novom groblju, su intrigantne priče koje već čitav niz godina zaokupljaju pažnju naših sugrđana.

U nedelju 5. novembra 2023. godine sa početkom u 11:00 časova biće organizovan još jedan besplatan tematski obilazak Novog groblja pod nazivom "Velike ljubavi srpskih velikana". Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće nas stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj.

Oživećemo priče o onim najintimnijim kutcima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Otkrićemo ko je lepa krčmarica "vatrenih očiju, tanka struka" za kojom je tužilo srce Đure Jakšića, a ko nesuđena Švabica Laze Lazarevića, saznaćemo istinu o tajnoj ljubavi jednog zakletog neženje i mnoge druge. Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razorčarenjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Oblilazak traje 120 minuta, mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50) u 11:00 časova. Priča i vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti, a sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs.

Prijave nisu potrebne. Topla preporuka za prijatno provedeno nedeljno popodne!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA