Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Novom groblju obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imajući u vidu da je Novo groblje jedno od retkih gradskih grobalja koje u svom sastavu ima pet vojničkih grobalja iz Prvog i Drugog svetskog rata, svakoga novembra na ovom groblju se održava niz ceremonija posvećenih žrtvama Velikog rata

  • 0
Na Novom groblju obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Republika Italija je 3.11.2023. godine na Italijanskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata, svečanom ceremonijom odavanja počasti i polaganja venaca obeležila Dan oružanih snaga i Dan primirja u Prvom svestkom ratu, a nakon ovoga je usledila ceremonija odvanja počasti svim žrtvama prvog svetskog rata na Austrougarskom vojnom groblju, 6.11.2023. godine.

Na Novom groblju obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge
Na Novom groblju obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

11.11.2023. godine na Novom groblju u Beogradu je državnom ceremonijom obeležen Dan Primirjja, odnosno 105 godina od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu. Centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda (1914-1918) u ime Komiteta Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilalčkih ratova, predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra, u znak sećanja na primirje zaključeno između saveznika i Nemačke, koje je u isto vreme označilo i prestanak neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum se obeležava kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim državama, kao sećanje na poginule u toku Velikog rata. Primirje je potpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj, a prekid neprijateljstva je stupio na snagu 11. novembra 1918. godine – jedanaestog časa, jedanaestog dana, jedanaestog meseca. Zaraćene strane u Prvom svetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a prema nekim procenama stradalo je približno 20 miliona ljudi. Tokom ratnih operacija i zločina neprijateljskih trupa u Srbiji tokom Prvog svetskog rata stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva, ili oko 60% muške populacije.

Državna ceremonija započeta je polaganjem venaca i odavanjem počasti na Francuskom vojnom groblju. U ime Republike Srbije i grada Beograda, vence na Francuskom vojnom groblju su položili Ministar inostranih poslova Ivica Dačić, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i grada Beograda. Prisutnima se obratio i Ambasador Francuske u Beogradu.

Nakon završetka svečane ceremonije na Francuskom vojnom groblju, je usledila centralna manifestacija kod Spomen kosturnice branilaca Beograda (1914-1918). Vence su položili i poštu odali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, predstavnici grada Beograda, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Predstavnici diplomatskog kora i izaslanstava odbrane akreditovanih u Beogradu su položili bele ruže. Po završetku ceremonije polaganja venaca i belih ruža, prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, nakon čega je upriličen kratak kulturno-umetnički program. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu je završeno ceremonijom odavanja počasti i polaganja venaca na groblju Komonvelta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA