Vreme čitanja: oko 3 min.

Detalji o novoj porođajnoj sal u GAK "Narodni front": Biće namenjena samo za hitne carske rezove

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moderna sala koja vredi više od 300.000 evra uskoro počinje sa radom

  • 1
GAK Narodni front Foto: Nikola Anđić

Još malo je ostalo do kraja godine, ali, u Klinici Narodni front već znaju da će u ovoj 2023. godini dečaci "pobediti" devojčice, i da će u toj ustanovi na svet doći ukupno oko 7.000 beba. Klinika Narodni front dobija novu porođajnu salu, navodi RTS.

Sa radom uskoro počinje moderna sala koja vredi više od 300.000 evra. Fondacija „Stavros Niarhos“, u partnerstvu sa Fondacijom princeze Katarine Karađorđević, pomogla je projektovanje i izgradnju sale za porođaj i posebno je opremila, kako bi se osiguralo da majke bebe dobijaju najbolju moguću negu.

"Mi imamo već jednu salu koja je određena samo za carske rezove, i to je od kada postoji ova Klinika koja je usko povezana sa Porodilištem, i ona je za sve carske rezove kojih ima sve više i više, obzirom na veliku patologiju i to, da je ovo tercijarna ustanova kojoj gravitiraju i gradovi regiona, a i zemalja regiona. Nekako se sve to sjati kod nas, naročito ta velika patologija. Tako da bi ova sala bila određena samo za carske rezove koji se rade kao hitni carski rezovi sa različitih patologija, koje kod nas zaista besprekorno radi, i pune su uvek”, rekla je doktorka Svetlana Janković, načelnica Porodilišta u klinici Narodni front.

"Jako smo zahvalni zaista princezi Katarini na ovoj donaciji, i uopšte Fondaciji koja je omogućila jednu ovakvu operacionu salu, modernu, gde se nama omogućava da sa manje stresa radimo carske rezove. Znači imamo jednu salu koja je povezana sa Porodilištem, a ova druga je za hitne carske rezove koje dolaze sa dva sprata, sa tri ostale patologije, tako da zaista sve je mnogo, mnogo sigurnije i za majke i za bebe, samim tim i za nas”, dodala je sagovornica.

Na Klinici se u ukupno sedam sala, rade ozbiljne onkološke operacije, ozbiljne hirurške operacije, kao i veliki broj laparoskopskih operacija uz primenu moderne tehnike.

"Ljudi kod nas rade, ostaju i posle radnog vremena, da bi se operativni program završio, i zaista treba svi da budemo od toga svesni i da mi se svima zahvalimo, kako operaterima, anesteziolozima, anestetičarima, instrumentarkama, pa i samom pomoćnom osoblju sale koje je tu da uvek pomogne, i da sve ovo, njih ne treba zaboraviti, da sve ovo bude u savršenom redu”, rekla je dr Janković.

Hiljadu stvari mora da funkcioniše u jednoj sali

Kaže da jedan veliki operativni tim svakog momenta mora da bude u potpunosti spreman za hitne intervencije.

"Uslovi u sali su, počevši od dobrog osvetljenja, od dobrog stola, od sterilnosti, od dobrih instrumenata, od aparata za anesteziju – hiljade stvari tu treba da funkcioniše i zato je to tako skupo”, dodala je dr Janković.

Ove godine je oko sedam hiljada beba rođeno što nije rekord. Rekord je postignut prethodnih godina kada se rađalo više beba, i zbog kovid-situacije, jer su druga porodilišta bila zatvorena.

32 porođaja - 34 bebe

Za sada po brojnosti „vode“ dečaci.

"Prethodnog dana u našoj klinici 32 porođaja je bilo, ali interesantno je da je bilo dva para blizanaca, tako da imamo 34 dece – 32 porođaja, 34 dece, od kojih je 16 dečaka, a ostalo su devojčice”, kaže sagovornica RTS-a.

U prethodnih mesec dana Fondacija Katarine Karađorđević, ne samo porodilišta, već i druge zdravstvene ustanove širom Srbije, dobila su značajne donacije u vidu najmodernije opreme. Srbija je nedavno dobila još jedan mobilni mamograf vrednosti blizu 23 miliona dinara koji je doniran Kliničkom centru u Nišu.

(Telegraf.rs)

Video: Samo što su se ukrcali u avion, ženi krenuo porođaj: Reakcija putnika bila je neverovatna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    16. decembar 2023 | 10:59

    Narodni front je uzasan zbog osoblja koje tamo radi,doktora i sestrica koji ponizavaju porodilje,bez empatije,osecaja za ljudskost, odvratan pristup,bahati i nezainteresovani,dzaba vam i nova sala i oprema i sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA