Vreme čitanja: oko 1 min.

"Venecija" kod Kule Nebojša: Vanredna odbrana od poplava, zagazili smo i u vodu, ali ipak nema opasnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad je reč o Beogradu, problema sa poplavama neće biti

  • 0

Reka Sava u prethodnom periodu zabeležila je značajniji porast i to za čak dva i više metara, a najveći porast zabeležen je u gornjem toku Save kroz Srbiju. Na ovaj nagli porast najviše su uticale obilnije padavine pre desetak dana na jugozapadu Srbije i u Crnoj gori. Istovremeno, došlo je i do višemetarskog porasta nivoa Dunava i to zbog obilnih padavina u centralnoj Evropi i naglig otapanja snežnog pokrivača na jugu Nemačke.

U prethodnom periodu Sava je značajno porasla na toku kroz Beograd, a ovaj porast se poklopio i sa naglim porastom Dunava, tako da su Dunav i Sava skoro u isto vreme zabeležile svoje maksimalne vodostaje na tokovima kroz Beograd.

Kula Nebojša Foto: Telegraf

I pored značajnijih porasta, većih problema nije bilo, niti opasnosti od poplava, a vodostaj Save nisu dostigli ni redovne odbrane od poplava, za razliku od Dunava na drugim delovima tokova kroz Srbiju vodostaj je prevazišao nivo redovne odbrane od poplava.

Jedino je ovih dana pod vodom deo kod kule Nebojša, što je u većini slučaj kod visokih vodostaja Save i Dunava, naročito kada se poklope njihovi maksimumi. Ovog puta kod ovog poplavljenog dela nije došlo do izlivanja Dunava, već je u pitanju porast podzemnih voda.

Dakle, kad je reč o Beogradu, problema sa poplavama neće biti, a u prilog tome ide stagnacija vodostaja narednih dana, a potom se očekuje i postepeni pad. Do kraja godine na području Srbije i u slivu Save ne očekuju se obilnije padavine.

Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode" proglasilo je vanrednu odbranu od poplava na delu desne obale Dunava između Kule Nebojša i Bastiona Svetog Jakova, i tu je zabranjen prilaz automobilima.

Prostor kod Kule Nebojša najniža tačka, s toga se ovakve situacije dešavaju nekoliko puta godišnje, saopštio je ranije Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Čačak siguran od poplava: Osim blagog porasta vodostaja za sada nije došlo do izlivanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA