Vreme čitanja: oko 3 min.

Ksenija ima dve godine i zna sve države sveta: Zanemeli smo kada nam ih je pokazala na karti, a ume i ovo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mama Tamara punog srca za Telegraf.rs ispričala je kako se Sena zainteresovala za države, brojeve i slova

  • 3

Sa samo dve i po godine čudo od deteta, malena Ksenija Biočić iznenađuje svoju porodicu iz dana u dan sa znanjem koje prevazilazi njen uzrast. Već sada ova vesela devojčica zna celu kartu sveta, a kako kažu ponosni mama i tata, pre toga savladala je azbuku kao i brojanje do dvadeset na našem i do 10 na španskom jeziku. Ekipa Telegrafa je obišla dom Biočića i upoznala ovu bistru devojčicu koja se nije postidela da pred kamerama pokaže šta zna. Ovo je priča o maloj genijalki Kseniji.

Na vratima doma Biočić dočekala nas je vesela devojčica duge tamne kose u crvenoj suknjici i sa širokim osmehom. Mama Tamara i otac Milan potrudili su se da se u svakom kutku stana oseti praznična čarolija koju upotpunjuje Sena, kako joj od milja tepaju.

Velika karta sveta, šareno dekorisana jelka i mnoštvo igračaka, a najviše patkica koje Sena najviše voli čine prostor u domu koji je njena zona igranja i učenja.

Ni slutili ne bi da se iza razdraganog trčkaranja, pevanja, skakutanja krije riznica iznenađujuće količine znanja u glavi ove vesele devojčice pred kojim se i odrasli postide.

Mama Tamara punog srca za Telegraf.rs ispričala je kako se Sena zainteresovala za države, brojeve i slova.

- Prve reči počela je da izgovara sa godinu dana. To nije bio baš neki veliki fond, ali je jako brzo počela da ga proširuje. Ja sam bila na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, završila sam geografiju, a nakon toga turizmologiju. Jednom prilikom sam na internetu videla da deca od 4-5 godina znaju mapu sveta i prošlo mi je kroz glavu kako bih volela da moje dete sutra to zna u tom uzrastu. To mi je bilo fascinantno. Ona kada se rodila mi smo možda njoj i prerano počeli da kupujemo neke igračke ne znajući da je to tad za njen uzrast - priča Tamara.

Kako kaže, tada je kartu sveta stavila sa strane, ali se kao najšareniji predmet ubrzo našla u sferi interesovanja male Sene koja je odmah počela da usvaja ono što joj je mama tada pokazivala.

- Mapu sam samo uzela i stavila je sa strane. Međutim, ona je počela da gleda u nju verovatno zato što je šarena. Tada sam joj pokazala nekoliko država, a ona je već posle pola sata počela da viče "mapa mapa". Imala je period kada je posedovala toliko informacija u glavi da ona uveče nije mogla da spava koliko je sama htela tu mapu - priča ponosna mama.

Tamara dodaje da devojčicu nisu silili ni na šta i da je već sa 20 meseci Sena znala sve zemlje Sveta.

- Ni na šta je nismo silili. Zna sve države i poneko ostrvo. Sve zemlje sveta znala je sa 20 meseci. Zna da broji do 20, nekada preskoči 6 i 16. Zna i na španskom da broji do 10 - priča Tamara.

Sena je crtaće, kako dodaje, počela tek skoro da gleda, a društvo starije dece, primećuje Tamara, jako joj prija.

- Nije gledala televiziju dok je bila mala. Pre dva meseca je počela da gleda crtaće. Što se tiče komunikacije i igranja sa drugom decom, primećujem da joj više prijaju deca starijeg uzrasta - zaključila je Tamara.

Roditelji dodaju da će pustiti Kseniju da ide ka svojim interesovanjima i da ih razvija koliko želi, a da će oni uvek biti tu kao njena najveća podrška.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    2. januar 2024 | 07:28

    Sve je to lepo,ali dete treba da bude dete.

  • Mira

    2. januar 2024 | 08:36

    Bravo!! Dete do trece gone treba da razvije logiku da posle ne postane mediokritet. Da ga ne oblikuju drugi. Deca nisu amorfna masa, plastelin da ga oblikuju drygi! Da im drugi u zivotu ne odredjuju sta i kada da rade!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA