≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li Beograđani slave Srpsku Novu godinu?

Ekipa Beograda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odgovori na temu su različiti, ali je interesantno da će mnogi proslaviti u inostranstvu

  • 7

U Srbiji je januar pun praznika. Prošli su Nova godina i Božić, danas je Sveti Stefan, a pred nama je Srpska nova godina...

Ove godine Srpska nova godina čeka se u subotu, 13. januara. S obzirom da ovo nije zvanični praznik. ali da je reč o vikendu, pokušali smo da saznamo kako su Beograđani odlučili da proslave pravoslavnu novu godinu.

Među našim sagovornicima, našao se i Deda Mraz.

Sve odgovore Beograđana možete da čujete u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs/D.N.)

Video: Spektakularan vatromet za ulazak u 2024. godinu!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    9. januar 2024 | 07:19

    Pa normalno da cu je slavim,ja samo nju ipriznajem!

  • Slavko

    9. januar 2024 | 08:04

    Kada sunce u podne 1. aprila 2020. godine pređe preko Pećke patrijaršije počinjenovo leto 7528, meseca aprila u prvom danu, po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog danaukrste se severna i južna energija Sunca i najavi dolazak Srpske nove godine. Sveti Sava je 6707. uneo Srpski kalendar u Zakonopravilo, pa je on postao zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve,a važio je sve do 1881. godine. Ponalogu austrougarskog cara Franje Josifa je ukinut i uveden u upotrebu kalendar rimskog imperatora Julija Cezara, takozvaniJulijanski kalendar, nazvan i Stari kalendar.Na celom evropskom prostoru postoje samo dva kalendara kod kojih se brojevi pišuslovima i to: Srpski kalendar i Rimski kalendar. Srpski kalendar koristi ćirilicu isimbole Vinčanske kulture, a Rimski latinicu. Brojevi pisani slovima kod dokaz su starosti oba kalendara.

  • Pauk

    9. januar 2024 | 07:38

    Blago vama,imate dva dočeka Nove godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA