Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto su vitezovi danas, a ne sutra, plivali za Časni krst na Dunavu? Praktikuju još jedan drugačiji običaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Važno je da se pliva svake godine, da li za Krstovdan, da li za Bogojavljenje"

  • 0

Danas se, na Krstovdan, u Beogradu već zaplivalo za Časni krst, a naši reporteri ispratili su ovaj događaj koji se, uobičajeno, održava na drugim lokacijama tek sutra, na Bogojavljenje.

Učesnici koji su plivali na Krstovdan, tako su "preduhitrili" ostale učesnike tako što su dan ranije plivali za časni krst ispod Beogradske tvrđave u Beogradu. Ali, njihova priča malo je drugačija, oni se ne takmiče, već samo plivaju i kažu da nikoga nisu preduhitrili, jer je i danas praznik.

Organizator Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog reda vitezova, odabrao je momke i devojke koji su plivali na ovaj dan. Tri dame bile su važan simbol ovom događaju: tri devojke simbol su Svetog trojstva.

Učesnici su morali da prođu kroz pripreme za ovaj veliki dan, postili su ceo Božićni post jer, kako za Telegraf navodi organizator, ne bi u suprotnom ni trebalo plivati za Časni krst.

Pitali smo Mrđenovića zbog čega njegovi učesnici plivaju danas, a ne sutra, kad svi ostali plivaju za časni krst, kao i to da nam objasni zbog čega među njima nema pobednika, nego svi zajedno nose pobedu onog trenutka kada zajedno iznose krst iz vode, a on nam je odgovorio sledeće:

"Važno je da se pliva svake godine, da li za Krstovdan, da li za Bogojavljenje, isti je praznik i to je dan kad je Gospod kršten i kad je on počeo da propoveda njegovu nauku, a njegova nauka je ljubav koju širimo  jedni prema drugima", kazao je.

"Danas smo u ime Gospoda plivali da bi se svi setili da je jedini put za nas ljude koji ima smisla, upravo put ljubavi. Suština je u krštenju Gospodnjem i treba svi da budemo pobednici, a ne da gajimo individualizam i egoizam".

Nema razloga da jedan bude bolji od ostalih. Svi smo jednaki, svi smo pobednici i svi zajedno smo najjači...

(Telegraf.rs)

Video: Sveta liturgija u crkvi Ružici povodom plivanja za Časni krst na Krstovdan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA