Vreme čitanja: oko 1 min.

Obeležene godišnjice od smrti vojvode Živojina Mišića, Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

20. januara 2024. godine, u ime Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, državnim ceremonijama obeležene su godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma

  • 0
JKP Pogrebne usluga Foto: Promo/ Marina Račić

Povodom 103. godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, 79. godišnjice smrti vojvode Petra Bojovića i 102. godišnjice smrti armijskog generala Pavla Jurišića Šturma, ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti vojvodi Živojinu Mišiću u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predvodila je v.d. pomoćnika ministra Sanja Lakić, koja se kratko obratila prisutnima.

Nakon ovoga je usledio fragment iz predstave "Slavne srpske vojvode", u izvođenju dramskih umetnika Lepomira Ivkovića i Boška Puletića. Za izvođenje prigodnih melodija, bio je zadužen Akademski hor "Ogrlica od bisera".

Državni sekretari Zoran Antić i Dejan Antić predvodili su ceremonije kod grobnih mesta vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma. U ceremoniji je učestvovala i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u ime grada Beograda vršilac dužnosti sekretara za upravu Grada Beograda Srđan Zoraja, kao i potomci slavnih vojskovođa i mnogobrojna boračka i udruženja za negovanje tradicija oslobodiljaćkih ratova Srbije.

JKP Pogrebne usluga Foto: Promo/ Marina Račić

Vojvoda Živojin Mišić, Struganik kod Mionice, 7/19. jul 1855 bio je srpski i jugoslovenski vojvoda. Preminuo je 20. januara 1921. godine u Beogradu i sahranjen je na parceli 28, grobnica 42 – II. Kao najznamenitiji vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije, od svog naroda smatran je za legendu.

Vojvoda Petar Bojović je preminuo 19. januara 1945. godine u Beogradu i sahranjen je na parceli 6, grobnica 68 – III. U nizu od samo četiri srpska generala koji su dobili čin vojvode, bio je poslednji kome je ova počast dodeljena, a i najmlađi.

Armijski general Pavle Jurišić Šturm je preminuo 14. januara 1922. godine u Beogradu i sahranjen je na parceli 3, grobnica 3 – II. Bio je pruski oficir, ali i Lužički Srbin koji je prešao u srpsku vojsku i postao jedan od najvećih srpskih vojskovođa.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA