Vreme čitanja: oko 1 min.

U Beogradu postavljeno novo "tečno drvo": Specijalne alge čistiće vazduh na Terazijama

M. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je drugi urbani foto-bioreaktor u Srbiji

  • 1

Beograd je danas dobio drugo "tečno drvo" - prečišćivač vazduha, koje je postavljeno na Terazijama, kod broja 45.

To je drugi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, Lquid 3, a kako je za Tanjug rekao rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja u Upravi GO Stari grad Bojan Bojić, mikroalge koje se nalaze u Liquid 3 menjaju dva drveta stara 10 godina ili 200 kvadrata travnjaka.

"Foto-bioreaktor funkcioniše tako da u akvarijumu od 600 litara vode imamo alge koje vezuju ugljen dioksid i fotosintezom u direktnom procesu proizvode čist kiseonik", rekao je Bojić.

On podseća da je prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, Liquid 3, pre dve godine postavljen ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu.

"Ovo 'tečno drvo', kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u urbanim područjima, gde su koncentracije najveće", rekao je Bojić.

Prema njegovim rečima projekat je osmišljen tako da bude i multifunkcionalan, projektovan kao klupa, da ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujuči kojoj klupa ima rasvetu tokom noći.

(Telegraf.rs)

Video: Da li je ovo rešenje za betonirane ulice i trgove: "Tečno drvo" čisti vazduh u Makedonskoj kao pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA