Vreme čitanja: oko 1 min.

Najduža zgrada u Srbiji doseže skoro kilometar: Tri Crne Trave mogle bi da se usele u nju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fasada zrela za obnavljanje

  • 10
Zmijica Foto: Google Earth

Najduža zgrada u Beogradu, poznatija kao "Zmijica", "Kineski zid" i "Meander", a zvanični "B-7" nalazi se u novobeogradskom Bloku 21, i sačinjena je iz 9 segmenata koji su građeni u cik - cak. I tako skoro jedan kilometar!

Ekipa Telegrafa posetila je ovo "zdanje" i razgovarala sa stanarima. A ima ih mnogo, čitav mali grad.

- Ovo je najduža zgrada na Balkanu. Neverovatno je da niko nije dolazio do sada da snima ovu zgradu. Ona bi trebalo da bude zaštićena kao spomenik Republike Srbije - rekao nam je jedan od stanara.

Zgrada ima čak 62 ulaza i 798 stanova. Da ima više od 4 sprata bila bi to prava košnica.

Kada je useljena, zgrada je imala oko 3.500 žitelja. Primera radi, čitava opština Crna Trava ima duplo manje stanovnika.

Kada bi trebalo sazvati skupštinu stanara, ove komšije morale bi da zakupe Beogradsku arenu ili, makar Halu sportova Ranko Žeravica!

A zgrada vapi za investicijama. Izgrađena je kao poslednji planirani objekat za, tada novi, Blok 21 u periodu između 1960 i 1966. godine. Poznato je da su konsturkcijska rešenja tada bila na visokom nivou, ali ipak, zub vremena nije ostao dužan "Zmijici".

Zmijica Printskrin: Google Earth

- Ova zgrada ima svoje probleme. Otpada joj fasada, dolazi do oštećenja, a u blizini su škole, što može biti nebezbedno za prolaznike - objasnio je komšija iz "Zmijice".

Ovi, kao i mnogi drugi problemi nisu ništa neočekivano u slučaju objekta koji tu postoji već više od pola decenije. Krov je takođe potrebno popraviti.

- Ona je stara i nije najbolje održavana. Krovovi su stari i propuštaju vodu u stanove ljudi koji žive u potrokrovljima - dodao je on.

Stanari ističu da je najveća prepreka obnavljanju zgrade nesloga. Nemogućnost da se dođe do dogovora stanare ostavlja u situaciji da moraju sami da finansiraju sanacije oštećenja koja ugrožavaju delove zgrade u kojima oni žive.

(Telegraf.rs)

Video: Naši domaći stručnjaci su radili Sava Centar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    21. februar 2024 | 12:41

    Pa sta bi VI hteli? Dobili ste besplatno stanove ,niko vam ih ne odrzava ,jer necete da platite ,zelite samo da uzivate a drugi da vam sredjuje zgradu. Zavucite ruke u svoje dzepove ,nije vam ovo komunizam, pa zasucite rukave, i prionite na rad. Da necete da vam drzava-gradjani SRBIJE- Srede zgradu.

  • Krle

    21. februar 2024 | 12:46

    To sto moze 3 Crne Trave da stane nije za pohvalu nego je tuzno. Naterali celu Srbiju u Beograd jer je u ostatku tuga. A svevideci peva o zlatnom dobu.

  • stanar

    21. februar 2024 | 12:22

    U svetu stanari odrzavaju zgradu, menjanje prozira , krova, fasada a ne drzava. Napraviti procenu i podeliti na kvadraturu stanova i odrediti koliko ko mora platiti. Moze i na rate. I tvoju privatnu kucu ne odrzava drzava vec ti sam financiras popravke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA