≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jutro posle požara u Kineskom tržnom centru: Garež, plinske boce na sve strane, vatrogasci su još tu

Ekipa Beograda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Požar je gasilo više od 70 vatrogasaca-spasilaca i tri helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a

  • 0

U Kineskom tržnom centru u Bloku 70, na Novom Beogradu juče je izbio požar ogromnih razmera, a jutro posle vatrogasci su još na terenu.

Tabla na kojoj piše "Blok 70" maltene više nema.

Ispred tržnog centra na sve strane su plinske boce, i ispred su Kinezi koji gledaju u centar.

Požar je izbio juče malo pre 7 časova. Gasilo ga je više od 70 vatrogasaca-spasilaca i tri helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a.

Piloti Helikopterske jedinice prvi put su gasili požar u užem gradskom jezgru, i prvi put je akciju imao vatrogasni helikopter Kamov.

Pilot koji je njime leteo Borko Vuković ispričao je za Telegraf.rs da su na teren izašli za 17 minuta od poziva, imali 37 naleta, i izbacili 71 tonu vode na lokaciju požara.

- Za početak moram da kažem da mi je jutros bilo lakše u gašenju požara, nego sada pred ovim mikrofonom. Šalu na stranu jutros smo dobili od naših kolega iz Sektora za vanredne situacije da izađemo, i ako smo u mogućnosti da pomognem u gašenju požara. Krenula su prvo dva helikoptera koji su izvidili mesto samo požara, lokaciju požara i sve prepreke u okolini. Zatim smo se pridružili kolegama iz Sektora za vanredne situacijem i prvi put gasili u urbanoj sredini požar, i ujedno smo imali prvi put i upotrebu Kamova K32 helikoptera u gašenju požara - priča Vuković za Telegraf.rs.

Dolaskom na mesto požara, kako navodi, videli su da je požar velikog kapaciteta i da su razvile velike temperature.

- Ono što smo mi mogli da uradimo jeste da bacimo dobiljno vode da bi naše kolege sa zemlje mogle da priđu i nakon toga taj požar da dogase - objašnjava naš sagovornik.

"Led" je, što bismo rekli, sa Kamovim danas probijen. Bez obzira na to što je bila prva akcija gašenja požara, Vuković kaže da straha nije bilo.

- Straha ne. Ali, treme da, jer ga prvi put upotrebljavamo i pritom se to dešava iznad samog Novog Beograda. Znate i sami kakva je okolina, visoke zgrade, sa druge strane dalekovod. Dole su ispod ljudi. To je sredina koja zahteva mnogo više pažnje, prireme i ralizacije operacije gašenja požara - navodi Vuković za Telegraf.rs.

- Samu situaciju za angažovanje helikoptera procenjuju naše kolege iz Sektota za vanredne situacije MUP. Prvi poziv je stigao u 8.21, a kolege su krenule već u 8.40 da izvide sam rejon i lokaciju samog požara. Nakon njihovog izviđanja i određivanja mesta gde da se izvrši zahvat vode i koji je pravac naleta iznad samog požara, i Kamov je dobio poziv da se priključi.

Dolazak helikoptera da gasi požar svim je podiglo glave u nebesa.

Neustaršivo su ulazi u dim, izlazi iz njega, i opet se vraćali na mesto koje je vatra pretvorila u zgarište. Olakšavajuća okolnost bila je da je u blizini mesta požara reka.

- Sama lokacija omogućila nam je da uzimamo vodu direktno u blizini samog objekta, na Savi, kod Ade Međice. zahvaljujući tome mogli smo da formiramo lanac od tri helikoptera i da budemo jako efikasni u svemu tome, i da budemo brzo - napominje Vuković za Telegraf.rs:

Za kraj, pitamo ga da li je Kamov opravdao sva očekivanja.

- Ja slobodno mogu da kažem da jeste. To je helikopter koji može da izbaci 4 tone vode iz tanka ili 5 tona iz vedra. Videli smo danas, da to u nekim momentima, koliko god oni bili retki, mnogo znači - napominje naš sagovornik.

Na sreću, u požaru ogromnih razmera u Kineskom tržnom centru, koji je jutros goreo po drugi put, nije bilo povređenih.

(Telegraf.rs)

Video: Pilot koji je gasio požar Kamovim: Ovo je bila prva akcija sa njim i prva u urbanom gradskom jezgru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA