Vreme čitanja: oko 2 min.

Kinezima izgorelo više od 80 lokala, a 10 uništeno tokom gašenja: Opština Novi Beograd spremna da im pomogne

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Udruženje kineskih trgovaca zatražilo je da im se u bloku 70 na prostoru za smeštaj teretnih vozila za potebe Tržnog centra

  • 1
Kineski tržni centar požar Foto: Marko Jovanović

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, izjavio je na sastanku sa predstavnicima Ambasade Narodne Republike Kine i kineskihprivrednika, da će opština u okviru svojih nadležnosti pružiti pomoć najugroženijim kineskim trgovacima čiji lokali su izgoreli 24. januara, u velikom požaru u bloku 70.

Sastanku koji je održan juče, 26. januara, u prostorijama opštine Novi Beograd, na inicijativu Udruženja kineskih trgovaca, prisustvovala je i Vei Džen, šefica konzularnog odeljenja Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i načelnik Policijske stanice Novi Beograd i član opštinskog štaba za vanredne situacije Milan Škaljac.

Odovarajući na konkretnu molbu da dobiju privremeni prostor za najviše 15 najugoženijih trgovaca, Bovan je naglasio da opština osim pravne i moralne podrške, nema drugih mogućnosti.

-Opština nema lokale niti gazduje zemljištem, ali razumemo da taj problem svakako mora što pre da se reši, a da bi postavili privremene objekte na otvorenom prostoru, morate da pokrenete proceduru za dobijanje privremene dozvole od vlasnika parcele - rekao je predsednik opštine.

Udruženje kineskih trgovaca zatražilo je da im se u bloku 70 na prostoru za smeštaj teretnih vozila za potebe Tržnog centra, gde već postoje privremeni objekti vlasnika čiji su lokali izgoreli u požaru pre dve i po

godine, dozvoli privremeno postavljanje najviše 15 kontejnera. Zou Đunvei, predsednik Asocijacije za promociju ekonomije, kulture i turizma NR Kine u Srbiji, rekao je da su u potpuno izgorela 82 lokala i da je još 30 teže oštećeno, ulavnom zbog vode tokom gašenja požara.

-Od tog broja 10 do 15 vlasnika lokala je na rubu egzistencije - naglasio je

Zou Đunvei, dodajići da je tim ljudima potrebno da prebrode period do otvaranja novog Kineskog TC koji se gradi u neposrednoj blizini sadašnjeg. On je više puta ponovio da je reč o ljudima čije porodice žive iključivo od prodaje robe u lokalima, a da će prvi objekat novog Kineskog centra sa 360 lokala, biti otvoren u maju ove godine.

Vei Džen, se u i ime ambasadora NR Kine u Srbiji Li Minga i svih kineskih državljana u Srbiji, zahvalila na velikom požrtvovanju pripadnika policije i vatrogasnih jedinica prilikom gašenja požara, kao i na ličnom

angažovanju predsednika Bovana.

- Ne samo da je policija angažovala veliki broj spasilaca i helikoptere, nego su, s obzirom na to da je veliki broj lokala koji nisu izgoreli, posle požara ostao otključan, pripadnici poslicije nastavili bez prestanka da

dežuraju i štite tu imovinu - rekla je Vei Džen.

Delegaciju kineskih privrednika predstavljali su još jedan od vlasnika lokala Vang Jan kao i Mei Čen predsednica Asocijacije žena iz Kine u Republici Srbiji.

Milan Škaljac, načelnik Policijske stanice Novi Beograd je odgovarajući na pitanje trgovaca čija je roba oštećena, kada će moći da uđu u svoje lokale, odgovorio da će povratak biti moguć tek kad se svaki vlasnik lokala prijavi kao oštećeni, što bi, kako se nadaju kineski trgovci, moglo biti već u nedelju.

U ime opštine Novi Beograd sastanku su prisustvovali i Olivera Višnjić, načelnica uprave GO Novi Beograd i Vladimir Ugrenović, načelnik Odeljenja za građevinske i komunalne delatnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA