Vreme čitanja: oko 1 min.

Sraman čin na bežanijskom groblju: Uništili počivalište heroja stradalih u avionskoj nesreći, ukrali spomenik

V. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestale su bronzane plakete s imenima nastradalih

  • 5

Ružan prizor zatekli smo na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Neko je bez imalo srama uništio grobnicu u kojoj počivaju članovi posade "Aviogeneksovog" aviona koji se 1977. godine srušio u Gabonu.

Kako smo saznali, ovo se nedavno dogodilo i pogodilo je članove porodica stradalih 2. aprila 1977. godine, kada se putnički avion srušio iznad Libervila. Pretpostavlja se da su počinioci ovog gnusnog dela pod okriljem noći ušli na Bežanijsko groblje i ukrali bronzane plakete s imenima nastradalih.

Ćerka nastradalog mehaničara Mitra Vukovića posebno je pogođena ovom vešću. S njom smo stupili u kontakt i uputila nas je na njenu tviter objavu, s obzirom na to da ima zdravstvenih teškoća.

"Tužna sam. Moj otac je poginuo i sahranjen je u grobnici sa trojicom svojih kolega. Spomenik na grobnici je bio od bronze, pod zaštitom države. Stajao je 46 godina i svedočio o tragediji svih nas. Danas izgleda ovako. Četrdeset sedma godišnjica će biti teška jer svedoči o vremenu u kome živimo", napisala je i detalje iznela u komentarima.

"Bronza je teška. Spomenik, umetnički rad, težak oko tone nije mogao tek tako da se odvoji od mermerne ploče, prenese i odveze bez buke i za kratko vreme. Strašno je to sve skupa", dodala je.

Nesreća se desila u toku humanitarne misije, kada se avion Tu-134 aviokompanije "Aviogenex", koji je prevozio donacije Jugoslavije afričkim zemljama, srušio nedaleko od piste aerodroma u Libervilu. Tom prilikom, poginulo je 8 osoba, 6 članova posade i dva putnika.

U grobnici su sahranjena 4 člana posade: Piloti Svetislav Vujović i Živorad Ostojić, mehaničari Mitar Vuković i Lazar Bogdanovski.

Identiteti prestupnika nisu poznati.

(Telegraf.rs)

Video: Teška avionska nesreća: MiG-21 pao u selo Brasina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    7. februar 2024 | 18:44

    Mi koji smo tamo ostavili svoje najmilije svakodnevno se suočavamo sa krađama ne samo rezanog cveća, već i celih žardinjera koje je nemoguće da čovek nosi već je zbog veličine potrebno da se prevezu, pa čak se dešava da posađene ruže uskopaju i odnesu. Takođe, sa ploča odlepljuju i odnosei mermerne vazne. Prijavljivanje obezbeđenju koje je stacionirano na ulazu završi se njihovim objašnjenjem da oni imaju samo jednog zaduženog čoveka koji povremeno biciklom obilazi groblje i da za veći nadzor nemaju uslove. Da li je ovo u vreme razvijene tehnike i video nadzora dovoljan razlog i valjano opravdanje za nas koji smo platili da se grobno mesto i čuva i održava!? Još je postalo rizično da čovek ide sam jer nikad nisi siguran na koga ćeš da naiđeš.

  • Lord

    7. februar 2024 | 18:08

    Hocemo da pogadjamo ko je...

  • India

    7. februar 2024 | 19:37

    Rominzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA