Vreme čitanja: oko 2 min.

Povećan broj dece obolele od respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preventiva su vakcine i smanjeno okupljenje

  • 2
Vakcina, vakcinacija Foto: Shutterstock

Povećan je broj dece obolele od respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija, a u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli samo u ponedeljak pregledano je oko 1.200 dece, dominantno školskog uzrasta.

- Mi smo jedan od najvećih, ali i najrazuđenijih domova zdravlja u Beogradu. Samo u ponedeljak na svim punktovima bilo je oko 1.200 pregledane dece - rekla je dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula.

Ona je navela da se javljaju deca svih uzrasta, ali da je za 30 odsto veći broj školske dece i broj obolelih je rastao već druge nedelje posle raspusta, da bi ovih dana dostigao vrh.

- Nadamo se malom preseku i smanjenju za praznik od 15. do 19. februara... Dominantne su repiratorne virusne infekcije, korona virus, adenovirusi, influnca, sincicijalni, pertusis, varicele, šarlah, kao i stomačni virusi - rekla je dr Todorović.

Prema njenim rečima, terapija je uglavnom simptomatska - tri, pet do sedam dana prati se opšte stanje deteta.

- Starija školska deca donose mlađoj, ali i vrtići kao kolektiv su mesta gde se širi zaraza, kao i škole, ali to je uobičajeno za ovo doba godine. Jedino nismo očekivali povećan broj dece obolele od velikog kašlja. Nažalost, tu su najugroženiji najmlađi - odojčad koja nisu primila ni jednu ili jednu dozu vakcine - kaže dr Todorović.

Ona je dodala da, iako je povećan broj kurativnih pregleda, savetovalište radi.

- Redovno dajemo vakcine po preporuci Batuta deci za upis u prvi razred, prvo vakcine MMR i Tetraxim koji ima per komponentu pa onda zakazivanje pregleda kod specijalista, pregledamo kartone godista 2015. i 2016, kao i dece uzrasta od godinu do 5 godina i pozivamo da dođu zbog propuštenih doza kako bi smo podigli procemat imunizovanih koji mora biti preko 95 posto - rekla je dr Todorović.

Preventiva su vakcine i smanjeno okupljenje

Ona je istakla da je preventiva morbila i pertusisa, naravno, vakcina, a preventiva za viruse smanjeno okupljanje, redovni obroci, san, kao i suplementi.

- Sada je broj vakcinisanih od MMR-a oko 80 odsto, što je nedovoljno. Broj vakcinisanih od pertusisa oko 90 posto pred školu, a u drugoj godini 86 posto što je svakako nedovoljno - zaključila je dr Todorović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravnica

    8. februar 2024 | 16:59

    Posaljite decu na raspust ranije, spojite im sa Sretenjem...koja neodgovornost...necuveno...bice posle kuku i lele.

  • lili

    8. februar 2024 | 15:32

    A raspust?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA