Vreme čitanja: oko 2 min.

Savet bezbednosti saobraćaja NBG usvojio novi program rada: Više inicijativa za unapređenje bezbednosti

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do 2030. broj teško povređenih u nesrećama biće manji za 50 posto

  • 0
Gužva u saobraćaju, na putevima Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima Gradske opštine Novi Beograd održao je 6. februara sednicu na kojoj je usvojen Godišnji program rada.

Članovi Saveta usvojili su mere i aktivnosti za unapređenje bezbednosti pešaka, biciklista, kao i organizovanje tribina, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na ovu temu.

Organizacija prošlogodišnjih događaja, kako je zaključeno na sednici, naišla je na nepodeljenu podršku učesnika aktivnosti koje je Savet ralizovao, pa će edukacija vaspitača i učitelja, tribine za građane kao i radionice za najmlađe sa temama bezbednog učestvovanja u saobraćaju, biti i ove godine u fokusu rada Saveta.

Programom za 2024. godinu, između ostalog, predviđena je realizacija dva seminara za vaspitače i učitelje iz oblasti bezbednosti pešaka u saobraćaju, kao i takmičenja učenika za drugi, treći i četvrti razred novobeogradskih osnovnih škola, u kojima su đaci prošle godine rado učestvovali.

Predviđena je i organizacija „Biciklijade“, kao vid edukativnog programa za najmlađe, način ukazivanja na bezbednost biciklista i promocije vožnje bicikla kao zdravog stila života.

Savet će, kako je rečeno, pokrenuti više inicijativa iz oblasti unapređenja bezbednosti učesnika u saobraćaju na području opštine, a kad je reč o saradnji sa Upravom saobraćajne policije predložiće da se poveća broj lokacija obuhvaćenih automatskom kontrolom brzine kretanja automobila.

Na sednici su prezentovani i podaci Policijske uprave za teritoriju GO Novi Beograd, prema kojima su se od 1. janura 2024. godine do 5.februara, dogodile 144 saobraćajne nezgode s materijalnom štetom, od kojih su dve imale smrtni ishod. Stradali su jedan pešak i jedan vozač, dok je osmoro učesnika u saobraćaju zadobilo teške telesne povrede.

Pored predstavnika opštine, Savet za bezbednost u saobraćaju GO Novi Beograd čine predstavnici Policijske uprave Novi Beograd, JKP “Beograd put“, „Javnog preduzeća putevi“, Sekretarijata za saobraćaj Gradske uprave Beograda, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kao i „Parking servisa“ i SAT „Media group“.

Tokom sednice najavljen je i sastanak sa predstavnicima lokalnih samoupra na temu finansiranja programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja u 2024. godini, koja je održana juče 7. februara u sali 1 GO Novi Beograd, a koju je inicirala Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na osnovu Nacionalnog godišnjeg programa opredeljena su sredstva za realizaciju mera i aktivnosti za unapređenje saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave, a njihova efikasna raspodela, kako je naglašeno na tom sastanku, doprineće dostizanju strateškog cilja koji predviđa da se do 2030. godine broj poginulih i teško telesno povređenih smanji za 50% u odnosu na 2019.godinu, kao i da saobraćajne nezgode budu bez poginule dece.

U ime Gradske opštine Novi Beograd sastanku je prisustvovao član Saveta za bezbednost saobraćaja Vladimir Ugrenović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA