Vreme čitanja: oko 4 min.

Alfa BK Univerzitet organizovao prvu međunarodnu konferenciju posvećenu mladima i putu Srbije u EU

B. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Srbija, mladi i Evropska unija":

  • 0
Alfa BK Foto: Uroš Marković

Alfa BK Univerzitet je održao prvu međunarodnu konferenciju posvećenu mladima i putu Srbije u Evropsku Uniju. Konferencija je organizovana u svetlu evidentnog evroskepticizma i negativnih stavova mladih prema EU, na šta ukazuju i rezultati najnovijih istraživanja Krovne organizacije mladih. Konferencija je okupila mnoge ugledne profesore, naučnike i stručnjake iz zemlje i sveta, a organizovana je sa ciljem da se naročito čuje i glas mladih o brojnim problemima i perspektivama napretka savremenog srpskog društva ka članstvu u EU i njihovoj budućnosti. Ovo je prva u nizu planiranih međunarodnih konferencija koje će se u narednom periodu održavati na Alfa BK Univerzitetu.

Nakon uvodne reči osnivača Alfa BK Univerziteta gospodina Bogoljuba Karića o značaju uloge mladih u kreiranju budućnosti i sudbine savremenog srpskog društva, na konferenciji su izložili svoje stavove i uvaženi gosti i saradnici u tekućim projektima univerziteta.

Konferencijom je predsedavao i moderirao je doktor Tihomir Simić, potpredsednik poslovne grupacije BK Tesla, a kopredsedavao je rektor Alfa BK Univerziteta doktor Jovan Veselinović. Nj. E. Srećko Đukić, ambasador i član Evropskog pokreta u Srbiji, je govorio na temu prednosti i nedostataka potencijalnog članstva Srbije u BRIKS-u, a potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji doktor Vladimir Međak je izložio konkretne posledice i prepreke Srbije na njenom putu ka članstvu u EU. Član savetničkog tima bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i profesor Nacionalne akademije za javno zdravlje iz Grčke gospodin Džefri Levi je naglasio značaj međunarodnog filozofskog aspekta o položaju Srbije u regionu i odnosu sa EU. Takođe, počasni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Hari Džejms Birks je potencirao značaj kritičkog promišljanja i izgradnje pozitivnog stava u procesu donošenja budućih odluka, oslanjajući se na filozofiju i zaključke velikih naučnika i mislioca poput Čarlsa Darvina i Fridriha Ničea. Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane profesor Zijad Bećirović govorio je o ključnoj ulozi Srbije kao pokretača evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, dok je docent na Univerzitetu u Ljubljani Nejc Brezovar posvetio svoje izlaganje potencijalnim prednostima snižavanja starosne granice za ostvarivanje biračkog prava mladih. U radu konferencije su učestvovali i mnogobrojni gosti, među kojima i predstavnik Beogradske nadbiskupije, apostolski nuncije u Republici Srbiji nadbiskup Santo Roko Gangemi, koji je skrenuo pažnju na istorijsku potrebu izgradnje mira i razumevanja na području Zapadnog Balkana, Evrope i sveta, i ukazao na prirodnu i nespornu pripadnost Srbije zajednici evropskih naroda.

Alfa BK Foto: Uroš Marković

Težište radu konferencije su dala izlaganja predstavnika studenata sa različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su izneli stavove mladih o mogućnostima saradnje Srbije sa EU, posebno sa obrazovnog, društvenog, ekonomskog i političkog aspekta. Predlog zaključaka konferencije je izneo student Alfa BK Univerziteta Marko Jerotijević, pri čemu je naglasio uočljivu skepsu i nezadovoljstvo mlade generacije dosadašnjim tempom i učincima pregovaračkog procesa Srbije i EU. Takođe, naglasio je i uočljiv nedostatak konkretnije perspektive za članstvo, apelujući na evropske lidere za veći entuzijazam i posvećenost pitanjima grupnog prijema svih zemalja Zapadnog Balkana u EU do 2030. godine. Posebno je istakao potrebu za hrabrijim korakom ka grupnom prijemu ovih zemalja u EU, ističući u ovom procesu Sloveniju u vidu uzora i najbližeg saradnika, a Nemačku u ulozi potencijalnog strateškog partnera. Mladi učesnici konferencije su pozdravili inicijative za smanjenje starosnog praga za ostvarivanje biračkog prava na 16 godina starosti, kako bi imali iste mogućnosti kao i njihovi vršnjaci u Evropi i svetu. Ovo bi omogućilo mladima da ranije postanu deo političkog odlučivanja, a takođe su se založili i za pokretanje novih programa EU namenjenih mladima.

U zaključcima je potencirana ključna uloga zajedništva i mira, kao temeljnog evropskog principa i preduslova za izgradnju stabilnog i inkluzivnog okruženja. Na kraju, u predlogu zaključaka je istaknuta potreba za podsticanje prihvatanja evropskih vrednosti, pri čemu je upućen i snažan apel za stvaranje ambijenta i podsticanja njihovog razumevanja i primene, kao osnove opšteg prosperiteta i razvoja društva. Ova konferencija, ostvarujući svoje inicijalne ciljeve, predstavlja pionirski poduhvat kojim se daje primer i utire put budućim aktivnostima mladih u pravcu rasta njihove društvene svesti i angažovanosti.

Istovremeno, mladi predlažu, u cilju njihove edukacije, organizovanje posebnih kurseva, radionica, seminara i programa obuke, kako bi se upoznali sa mogućnostima pristupa evropskim fondovima, čime bi se omogućilo njihovo direktno uključivanje u razvoj i revitalizaciju zemlje. Znajući da su mnoge druge zemlje poput Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i baltičkih država primljene u EU kroz ubrzane i pojednostavljene procedure, mladi očekuju hitnu primenu sličnog modela i za našu zemlju. Na taj način očekuju da bi to donelo neprocenjivu korist kako Srbiji, tako i svim zemljama u regionu.

Republika Srbija se objektivno doživljava kao nezaobilazni subjekt i garant stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana, pa se očekuje da odgovorne institucije EU ubrzaju podršku za zatvaranje pregovaračkih poglavlja i određivanje ostvarivog konačnog datuma za članstvo naše zemlje u Evropskoj Uniji. Zajednički zaključak svih učesnika konferencije je da i u ovom dosta teškom političkom trenutku za Zapadni Balkan i Evropu postizanje navedenih ciljeva može biti dodatan faktor stabilnosti za bolju srećniju i bogatiju budućnost svih na ovom prostoru.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA