≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grafička bez "fotografije"? Sudbina ovog smera u trci sa vremenom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako bi se napravila pauza od godinu dana, cela jedna generacija bi ostala oštećena

  • 3

Grafička škola na Novom Beogradu mogla bi da ostane bez najpopularnijeg smera.

Fotografija postaje sve popularnija, a neki učenici srednje Grafičke škole dobijaju priliku i da se stručno obučavaju u ovom poslu. Od osamdesetih godina prošlog veka u srednjoj Grafičkoj školi na Novom Beogradu postoji jedinstveni smer, a za mesto na njemu bore se učenici širom Srbije. Ipak, birokratija nekako uvek umeša prste u sve, pa i u lepe i korisne stvari. Dovedena je u pitanje sudbina ovog smera a profesori i direktor škole bore se za to da naredna generacija učenika Grafičke dobije priliku da ga pohađa.

- Smer je nastao 1989. godine, što je bilo pre punih 30 godina. Posle toliko vremena nismo ispunili standarde koje je propisala Evropska Unija. Mi nismo znali da je to u nadležnosti škole. To je nekada radila jedna agencija pri Ministarstvu. To je za nas bio šok jer je smer popularan. Tolika je bila tražnja da nije bilo dovoljno mesta za sve. U jednom trenutku smo morali čak i da ukinemo jedno odeljenje u korist novog smera Tehničar multimedije. U decembru smo saznali da neće biti upisa sledeće godine jer nismo ispunili te standarde. Do sada smo uvek radili na ispunjenju standarda sa tom agencijom, međutim većina tih ljudi koji su nam pomagali su otišli u penziju. Od tada nas niko ništa nije objasnio, a ubrzo nas je sačekalo obaveštenje da će smer biti isključen.- rekli su nam profesoris sa smera.

Ipak, škola se ne predaje pa su se odmah bacili na posao da ispune te standarde.

- U tome nam je pomogla jedna agencija za kvalifikacije. Oni su nam izašli u susret da se taj proces ubrza i sad smo trenutno završili sa njima. Dali su nam zeleno svetlo, rekavši da je standard ispunjen, ali da sada mora da prođe interresornu komisiju, pa Ministarstvo. Na dobrom smo putu sačuvamo smer i ponovo ga uspostavimo sledeće godine - objasnili su nam profesori.

Ipak, pitanje je da li je ostalo dovoljno vremena da se sve sredi do upisa u septembru. Ako ne, cela jedna generacija neće imati priliku da se obučava, što je veliki problem.

- Mi smo prva škola koja u Srbiji koja nudi ovakav smer. Mnogi učenici dolaze iz svih krajeva zemlje. Normalno je i da deca novinara i fotografa upisuju ovaj smer kako bi nastavili tradiciju, a prohodnost na mnoge fakultete sa ovog smera je velika. Ako bi se napravila pauza od godinu dana, cela jedna generacija bi ostala oštećena i tradicija stara 30 godina bila bi prekinuta. Dok se čitava procedura ispoštuje, plašimo se da nećemo stići na vreme - rekli su nam oni.

Program koji nudi ovaj smer zaista je bogat. Učenici prve i druge godine uče analognu fotografiju, rad na fotoaparatima iz prošlog veka i negativima. Imaju priliku i da nauče stari zanat razvijanja filmova i izrade fotografije u čak dve mračne komore koje poseduje Grafička škola. Stariji učenici obučavaju se u sferi digitalne fotografije, kako sa umetničke tako i sa tehničke strane.

Škola poseduje svu potrebnu opremu, od fotoaparata za izradu do programa, kompjutera i ostale tehnike koja je potrebna za obradu fotografija i montažu. Ono najvrednije nije izostalo, a to su profesori, vrsni poznavaoci, željni da prenesu znanje i pomognu učenicima da postanu što bolji u ovom poslu.

- Mi ponekad i pomažemo učenicima koji nemaju finansijskih uslova da nabave opremu ili, kasnije, upišu fakultet. Bitno nam je da ostvare snove i razviju talenat. Novac je prepreka koja nije vredna potencijala koji učenici imaju pa se trudimo da e premostimo kada je to potrebno i u meri u kojoj imamo uslova - rekli su nam profesori.

Šta će biti sa smerom? Da li će generacija koja u septembru upisuje srednju školu imati priliku da pohađa smer Fotografije, ne znamo. Navijamo za Direktora Grafičke škole na Novom Beogradu i njene profesore da se izbore za novu generaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedna mama

    28. februar 2024 | 23:43

    Direktor skole zajedno sa profesorima su mnogo podigli sam kvalitet nastave i uvedeni su novi smerovi. Skola za primer drugima kako treba da se radi. Puna podrska!!!

  • Viki

    29. februar 2024 | 07:28

    Moj sin je bio spreman pauzirati godinu samo da upise zeljeni smer. Za graficki dizajn u umetnickoj skoli je bila jagma, medjutim upisao je od prve. A posle fakultet digitalne animacije. Treba podrzati decu u onome sto vole.

  • mh

    29. februar 2024 | 06:23

    možda je vreme za modernizaciju smerova. Grafička mora da ide u korak s' vremenom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA