Vreme čitanja: oko 1 min.

Goran Vesić: Beograd umalo ostao bez spomenika Karađorđu pre 35 godina

D. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekonomska kriza i raspad Jugoslavije sprečile su Bobića u nameri da ukloni spomenik Karađorđu

  • 1
Spomenik Karađorđe Foto: Facebook/ Горан Весић

Ministar Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk profilu tekst o tome da je Beograd pre 35 godina mogao da ostane bez spomenika Karađorđu.

"Danas kada slavimo Dan državnosti i 220 godina od Prvog srpskog ustanka da se podsetimo kako je grad Beograd umalo 1989. godine uklonio spomenik Karađorđu, autora Sretena Stojanovića, a koji se nalazi ispred Hrama Svetog Save od 1979. godine", napisao je Vesić.

"Grad Beograd izabrao je 1989. godine rad arhitekte Đorđa Bobića kojim se predviđalo uređenje Svetosavskog platoa tako što bi spomenik Karađorđu bio uklonjen, kroz plato Bobić je predvideo bulevar, a na mestu gde se danas nalazi park ispred Hrama ovaj vrli arhitekta planirao je da izgradi tržni centar i podzemnu garažu!?

Ekonomska kriza i raspad Jugoslavije sprečile su Bobića u nameri da ukloni spomenik Karađorđu. Da je uspeo ušao bi u istoriju kao druga osoba koja je srušila spomenik Karađorđu u Beogradu.

Prvi su bili austrougarski okupatori koji su 1916. godine uklonili sa Kalemegdana spomenik voždu Karađorđu, rad vajara Paška Vučetića, i naredili da se tu podigne spomenik bečkom caru Franji Josifu.

Danas je na tom mestu spomenik zahvalnosti Francuskoj. Da bi sve bilo bizarnije plan su usvojili 28. juna 1989. godine. Na Vidovdan…

Bobić nije želeo da podiže novi spomenik umesto Karađorđevog. On je hteo da tu podigne samo tržni centar! Predvideo je tim planom da se u temeljima Hrama podigne javni toalet. Danas je ta osoba arhitektonska ikona tajkunskih medija i neko ko deli lekcije svima", napisao je Goran Vesić.

(Telegraf.rs)

Video: Spomenik srpskim vojnicima na groblju u Prištini vraćen na svoje mesto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • janko

    16. februar 2024 | 11:01

    I sad nas cudi sto propadose titoisti ostrasceni jugosloveni i yu drzava.Bilo nikaaaad se vise ne ponovilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA