Vreme čitanja: oko 1 min.

Opada broj obolelih od velikog kašlja u Beogradu: Rastu druge infekcije, mini raspust nije uticao

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na teritorije Palilule povećao se obuhvat vakcinacije

  • 0
Veliki kašalj, Pertussis Foto: Shutterstock

Podaci Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli pokazuju da mini raspust u školama za Dan državnosti nije uticao na smanjenje broja dece obolele od respiratornih virusnih infekcija i na smirivanje epidemiološke situacije. Sa druge strane, načelnica pedijatrije ove ustanove dr Olivera Todorović, kaže da pertusis, odnosno veliki kašalj malo jenjava. 

"Mi smo očekivali da će nakon mini raspusta, nakon ta četiri dana preseka, biti malo manji broj obolelih, ali nažalost situacija pokazuje da i dalje imamo ogroman broj, veliki broj obolelih od svih vrsta virusa i bakterija", rekla je za Tanjug načelnica pedijatrije DZ “Dr Milutin Ivković” Palilula dr Olivera Todorović.

Navela je da je u ponedeljak bilo više od 1.200 pregleda u Domu zdravlja Palilula na pet punktova, da bi od utorka taj broj padao na 800-900 pregleda na dnevnom nivou, što je i dalje veliki broj.

"Imamo respiratorne infekcije, adeno virus, tu su i rino virusi, noro, sincicijalni, infunza, parainfluenza, kovid, a od bakterijskih infekcija najčešće je to streptokok", ukazala je dr Todorović.

Prema njenim rečima, pertusis malo jenjava, može se reći da je u opadanju broj obolelih, ali raste broj obolelih od morbila.

"Jučerašnji dan pokazuje da je bilo 11 obolelih od morbila, a 29 sumnjivih slučajeva", rekla je dr Todorović.

Ukazala je da je obuhvat imunizacije jako dobar i povećan je za 30 do 50 posto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA