ZA POVREDE U GSP: Odšteta od 4.000 do 16.000 evra!

Maksimalni iznos za privremenu sprečenost za rad i troškove lečenja je 4.000 evra, kod trajnog invaliditeta 16.000, a u slučaju smrti porodici preminulog se isplaćuje 8.000 evra

  • 1

Putnik koji doživi nezgodu u vozilima GSP "Beograd", u zavisnosti od težine povreda, može da naplati odštetu od 4.000 do 16.000 evra. To pravo je od početka ove godine iskoristilo 240 putnika povređenih u vozilima GSP-a.

U sudaru dva autobusa na linijama 96 i 23, pre nekoliko dana, lakše su povređene tri putnice, kada je pokrenuto pitanje kada i na koji način sugrađani koje se povrede u javnom prevozu mogu da naplate odštetu.

- Prema zakonu o obaveznom osiguranju, povređeni putnik mora odmah da se javi vozaču koji je upravljao vozilom. Vozač je dužan da stane, pozove Hitnu pomoć i policiju. Od dokumentacije je potrebna izjava vozača, zapisnik policije i nalaz lekara. Ako povređeni ne može da sačeka policiju, pri javljanju lekaru mora da objasni da je povređen u javnom prevozu. Zahtev za odštetu putnik šalje GSP "Beograd", koji to prosleđuje nama - kažu u "Dunav osiguranju", koji sa GSP-om ima ugovor o osiguranju svih putnika u vozilima ovog preduzeća, bez obzira na to da li su se vozili s kartom ili bez nje.

Visina odštete zavisi od težine povrede i dužine lečenja. Na iznos takozvane premije utiče i broj godina povređenog ili kome se isplaćuje novac.

- Naš lekar-cenzor daje nalaz, ocenu i mišljenje o procentu invaliditeta i vremenu sprečenosti za rad. Maksimalan iznos za privremenu sprečenost za rad i nužne troškove lečenja je 4.000 evra. U slučaju trajnog i najtežeg oblika invaliditeta najveća odšteta prema zakonu iznosi 16.000 evra, a ako je putnik preminuo, naknada porodici je 8.000 evra - ističu u "Dunav osiguranju" i dodaju da se odšteta plaća u zakonskom roku od 14 dana od utvrđene osnovanosti zahteva, odnosno kada su pruženi svi relevantni dokazi.

Nema odštete za pretrpljeni strah

U "Dunav osiguranju" tvrde da do sada nisu imali slučajeve simuliranja povreda.

- U ovoj godini odbačena su svega dva zahteva zbog nedostatka dokazne dokumentacije. Inače, putnici nemaju pravo na odštetu za pretrpljeni strah - pričaju u tom osiguranju.

Potrebna dokumentacija:

1. Izjava vozača koju mora da overi dispečer GSP;

2. Zapisnik policije s uviđaja;

3. Lekarski nalaz.

Visina odštete

Do 4.000 evra iznosi odšteta za privremenu sprečenost za rad i nužne troškove lečenja, za trajni invaliditet do 16.000, dok je 8.000 evra visina odštete u slučaju smrti.

(Telegraf.rs/24.sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica Zivanovic

    27. avgust 2017 | 01:00

    Desila mi se povreda na desnoj nozi pri izlasku iz autobusa br.70oko 15h i 20minuta,na sam ci autokomanda.Pri iskoraku iz autobusa na zadnja vrata prvim iskorakom na bankinu gubim ravotezu i zatezanjem stopala da bi izbegla pad puca mi misic na listu desne noge.Dali imam pravo na odstetu od GSP_a.Osetila sam pucanje u nozi i jak bol,da mi nije palo na pamet da zovem policiju ili bilo koga osim porodice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA