Vreme čitanja: oko 1 min.

Drveće nam je podarilo prolećne boje: Čitave krošnje prekrili rozikasti cvetići, a još smo u februaru

V. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prerano procvetalom voću preti izmrzavanje

  • 1
Cveće Foto: Telegraf

Prelepe boje mogu se videti na drveću koje cveta u parku kod Skupštine i u Takovskoj ulici, a mart još nije ni počeo.

Oštra zima zaobišla je Srbiju ove godine, temperature su nerealno visoke za ovo doba godine, pa su se pupoljci pojavili ranije nego što je očekivano.

Ispred gradske skupštine nas je sačekao predivan i neočekivan prizor. Drveće je procvetalo, a pejzaž krase prelepe boje koje podsećaju na proleće.

Da li je zimi došao kraj i koliko su ovakvi meteo uslovi u stvari dobar znak?

Svedoci smo najtoplijeg februara u istoriji merenja. Temperatura je u više navrata dostizala i prelazila 20 stepeni pa je on specifičan upravo po tim visokim srednjim vrednostima.

Ovogodišnji februar često je imao lik marta, pa i aprila. Sve to dovelo je ranijeg pokretanja vegetacije, pa je došlo do cvetanja voća.

To je svakako nepovoljna pojava jer ukoliko kasnije nastupi mraz, može da dođe do posledica u vidu izmrzavanja procvetalog voća.

Topli period nastaviće se i sa početkom marta. Iako se oko sedmog dana tog meseca očekuje zahlađenje, maksimalne temperature verovatno će pasti na vrednosti oko desetog podeljka na skali, tako da to zahlađenje neće biti opasnog karaktera za buduće plodove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA