Vreme čitanja: oko 2 min.

Prepoznajete li ova mesta u Beogradu iz 20. veka? Pojedina kao zaleđena u vremenu, a od Skupštine zastaje dah

O. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beograd je urban grad u kome se susreću moderna arhitektura i istorija, pogledajte kako je izgledao u 20. veku i ocenite da li se mnogo promenio

  • 2
narodna skupština Foto: Leonid Andronov/Shutterstock

Beograd je jedan od najlepših gradova u Evropi, a u njemu se susreću staro i novo. Neki delovi grada danas su isti kao pre jednog veka, dok druge gotovo ne biste prepoznali, iako svaki dan prolazite pored njih. Pogledajte kako je izgledao Beograd u 20. veku, pa nam recite da li mislite da se Beograd značajno promenio ili je duh vremena ipak ostao u našem glavnom gradu.

Slavija

Kružni tok na Slaviji danas je mnogo veći, prošireniji, a zgrade u njegovoj okolini su više, čak i tramvaji i trole su šezdesetih godina prošlog veka bili manji nego što su danas. U samom kružnom toku nalazila se zelena površina sa cvećem, a u njegovom centru nije se nalazila fontana, već bista Dimitrija Tucovića, srpskog pravnika političara i novinara.

Najviša zgrada bio je hotel Slavija koji je bio okružen visokim drvećem.

Narodna skupština

Najveća promena u Beogradu definitivno je Narodna skupština. Danas se ispred nje nalazi parking, kao i pored nje, a park iza parkinga raskopan je zbog arheološkog nalazišta. Pedesetih godina prošlog veka, Narodna skupština izgledala je potpuno drugačije.

Iako je integritet zgrade ostao netaknut, njeno okruženje uticalo je na to da ovu zgradu vidimo potpuno drugačije.

Ona je pedesetih godina bila okružena drvećem i to tolikim da se ni konji ispred nje nisu mogli videti sa ulice.

Knez Mihailova

Glavna pešačka ulica u Beogradu izmenila se poprilično u odnosu na to kako je izgledala osamdesetih godina prošlog veka, ipak jedna stvar ostala je potpuno ista, gužva u njoj ni danas ne jenjava.

Porodicama sa decom, studentima i penzionerima i danas je ovo jedno od omiljenih mesta za izlazak u šetnju, pa i u provod, a veliki broj radnji i kafića i restorana, nekako i punih 40 godina kasnije vuku građane Beograđana i turiste našeg lepog grada da kad god se približe centru prošetaju njom.

Trg republike 

Trg republike je sedamdesetih godina izgledao slično kao danas, barem onaj deo koji se nalazi odmah do Narodnog muzeja. Popularno nazvan "Konj" je tu, kao što je i danas, kao i kafić koji izlazi do samog spomenika.

Ipak, postoji jedna ključna razlika, a to je veliki parking koji se nalazio sa druge strane današnjeg kruga. Parking i spomenik bili su podeljeni ulicom kojom su se kretali automobili, što je danas nezamislivo. Prilaz Knez Mihajlovoj nije bio "go" kao danas, već je bio popunjen drvećem.

Terazije

Terazije su danas jedno od najpopularnijih mesta nalaženja, a kada biste mogli da se vratite u tridesete godine 20. veka sigurno ne biste prepoznali ništa izuzev hotela Moskve.

Tramvajske šine prolaze kroz kralja Milana, a veliki broj kućica pravi značajnu razliku u izgledu u odnosnu na današnje višespratnice koje imamo prilike da vidimo u centru grada.

Kalemegdan

Kalemegdanska tvrđava ne razlikuje se mnogo od onoga što danas možemo da vidimo. Naša tvrđava ostala je vrlo očuvana kroz vekove, a posebno u odnosu na tridesete godine prošlog veka.

Ako je suditi prema starim slikama, čak je i lišće na granama isto, a jedino što se razliku je izgled ljudi koji su data bili i u Beogradu i moda koja je krasila našu prestonicu.

Da li mislite da se Beograd mnogo promenio?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Video: Ikona iz Rusije prvukla mnogobrojne vernike u crkvu Svete Trojice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    13. mart 2024 | 06:27

    Bilo lepše nego sada.

  • 😒

    13. mart 2024 | 09:58

    Boze,kako je bio lep Beograd,koliko drveca i zelenila...upropastise ga sa novogradnjom,a toliko livada i poljana po obodu grada pa neka zidaju tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA