Vreme čitanja: oko 2 min.

Beograđanki Ani sud oduzeo, pa vratio zamrznute embrione nakon smrti partnera

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudski presedan u korist Ane Marković daje nadu drugim ženama koje vode iste bitke, a takvih je još tridesetak

  • 0
vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Procenjuje se da u Srbiji oko 400.000 parova ima problem sa sterilitetom. Borbu za potomstvo država pomaže finansiranjem vantelesne oplodnje, a od kraja 2022. godine plaća i uvoz reproduktivnih ćelija.

Međutim, mnogi parovi ne znaju šta se dešava sa njihovim embrionima, ukoliko jedan od partnera u međuvremenu premine. Tu informaciju nije znala ni Ana Marković iz Beograda, koja je pune tri godine vodila borbu sa Višim sudom u Beogradu.

Naime, Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Ana ne može da koristi svoje embrione, pošto joj je suprug preminuo.

Ali, tri godine kasnijeViši sud u Beogradu doneo je presudu da se Ani vrate zamrznuti embrioni njenog pokojnog supruga i nje. Ana planira da embrione prebaci u inostranstvo na čuvanje u pokuša da se još jednom ostvari kao majka.

Presuda u korist Ane Marković je presedan koji otvara vrata i drugim ženama koje su u sličnoj situaciji.

"Dozvoljeno je tuđu decu rađati, nemam ništa protiv, ali skandalozno je da meni ne daju moje, moj genetski materijal", govorila je Markovićeva pre nepunih godinu dana kada je sve bilo neizvesno.

To je bila so na ranu, posle smrti supruga, rendgenologa, koji je preminuo od posledica zaraze korna virusom pošto je dobrovoljno radio u kovid bolnici.

Ana kaže da je posle prve presude, kojom je bilo odlučeno da ti embrioni pripadaju klinici i da može da ih spali ili uradi nešto drugo, izgubila nadu i veru da to može dobro da se završi. Dodaje da su se potom pojavili neki dobri i časni ljudi.

Na kraju je došla i presuda u njenu korist. Ana kaže da se oseća olakšanje, kao da je skinula veliki teret sa grudi. Nada se da će imati prilike da iskoristi te embrione, napominjući da i to nešto za šta se opet treba boriti.

U većini slučajeva sličnih Aninom, problem je nastao zbog različitog tumačenja Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji, tvrde pravnici, nije dovoljno precizan.

Advokat Aco Manojlović ističe da zbog mogućnosti različitog tumačenja dolazi i do nesigurnosti primene zakona

Da bi propisi bili jasniji, smatra da je neophodno urediti određene zakone koji regulišu oblast veštačke oplodnje. A to je zapravo Zakon o nasleđivanju, Porodični zakon, Zakon o matičnim knjigama, dodaje Manojlović.

Sudski presedan u korist Ane Marković daje nadu drugim ženama koje vode iste bitke, a takvih je još tridesetak. Među njima i jedan muškarac.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Pogledajte kako nastaje život u epruveti: Telegraf u laboratoriji za VTO u Valjevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA