Vreme čitanja: oko 1 min.

Došli za hlebom da podignu prestonicu: Dela vrednih ruku majstora s juga Srbije prikazana na izložbi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na slikama su se mogle videti najznačajnije građevine pored kojih svakodnevno prolazimo

  • 0
Izložba o crnotravskim graditeljima, Zavod za zaštitu spomenika kulture Foto: Nikola Anđić

Izložba "Crnotravci graditelji Beograda" otvorena je danas u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu, koju je ovaj zavod organizovao u saradnji sa Udruženjem Crnotravaca iz Beograda i Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Autori izložbe čiji je pun naziv "Crnotravci graditelji Beograda: graditeljska delatnost pečalbara crnotravskog kraja u Beogradu u 19. i prvoj polovini 20. veka", bili su Tatjana Videnović, arhitekta i konzervator savetnik, i Ognjen Tutić, master istoričar umetnosti.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, istakli su da je ova izložba imala najveći odziv i posećenost u proteklom periodu.  Mnoge zvanice su se odazvale ovom pozivu i upriličile sam događaj.

Na slikama su se mogle videti najznačajnije građevine pored kojih svakodnevno prolazimo, poput Glavne Pošte, zgrade Pravnog fakulteta, Narodnog muzeja i drugih.

Povod izložbe jeste osvetljavanje ključnog fenomena crnotravske graditeljske delatnosti i pečalbarskog duha, a cilj je predstavljao da se približi upoznavanje sa grupama, dunđerima, samoukim majstorima, neimarima, kao i onim afirmisanim graditeljima i inženjerima iz Crne Trave, koji imaju ključnu ulogu u izgradnji Beograda.

Podsetimo, crnotravci graditelji bili su nadaleko poznati graditelji, koji su čvrsto povezani sa pečalbarstvom i neimarstvom, koji su kasnije postali "internacionalni radnici". Veruje se da su je talas koji je usmeren na Beograd, pokrenuli radnici iz Makedonije početkom 19. veka.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA