Vreme čitanja: oko 2 min.

Uplovljavanjem kruzera "Viking Lif" otvorena nautička sezona u Beogradu: Najavljeno više od šesto pristajanja

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama navela je da su prošle godine zabeležili ukupno 75.000 turista

  • 2
nautička sezona Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nautička sezona u Beogradu otvorena je danas svečanim uplovljavanjem kruzera "Viking Lif" kompanije "Viking River Cruises" u međunarodno putničko pristanište Luka Beograd.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović izjavio je za Tanjug da je prošle godine, kada je reč o nautičkom turizmu, od 569 pristajanja brodova, ukupno 567 bilo na Savskom pristaništu.

Kako je naveo, više od 20.000 ljudi prošle godine stiglo je brodovima u Beograd, a brodovi pristaju i u Golupcu i u Donjem Milanovcu.

- Najbrojniji gosti u ovom vidu turizma su pre svega iz Nemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih država, Kanada, Australije i Kine - rekao je Popović.

Izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović naglasila je da turisti sve više traže pojedinačne ture brodom, kao i da je u planu otvaranje tri nove luke u toku ove godine.

- U planu je otvaranje Rama, Apatina i Sremskih Karlovaca - rekla je Mihailović.

Kako je navela, turisti postaju sve zahtevniji.

- Mi im sada dajemo mogućnost da odu u domaćinstva u par seoca, gde mogu zajedno sa lokalnim domaćinstvom da spremaju rakiju, da nauče kako da je prave i zapakuju, ali i da probaju domaću hranu. Sve je domaće i autentično - istakla je Mihailović za Tanjug.

Za ovu godinu je najavljeno više od šesto pristajanja, a Mihailović kaže da novo pristanište u Zemunu može pomoći oko prijema tih brodova.

Prema njenim rečima, sezona više nije kao što je nekad bila.

- Sada kreće sredinom marta, a traje sve do Nove godine. Svakako se sezona produžuje i sada se gleda da se taj period od novembra do decembra takođe popuni - istakla je Mihailović.

Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama navela je da su oni prošle godine zabeležili ukupno 75.000 turista u Beogradu, dok su na nivou cele Srbije zabeležili 1.409 pristajanja i 183.000 putnika.

- To je za 35 odsto više nego u 2022. godini. A za ovu godinu očekujemo dalji rast, odnosno 10 odsto više putnika, što znači da bi našu zemlju ove godine kruzerima posetilo 200.000 turista, čime se polako približavamo rezultatima iz 2019. godine - naglasila je Hajduković.

Hajduković je podsetila da je potpisan ugovor za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru, čime će Srbija dobiti 14. pristanište i na taj način kompletno zaokružiti infrastrukturu za kruzing u našoj zemlji.

Izgradnje i otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa jedna je od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta Zaplovi Srbijom, koji je inicirala Agencija za upravljanje lukama, navela je.

Hajduković je istakla da se planira i izgradnja pet marina na Dunavu i to u Somboru, Smederevu, Kladovu, Velikom Gradištu i Golupcu.

- S druge strane razvijaćemo i kanalski i linijski saobraćaj kako bismo naše reke i kanale otvorili kako za domaće, tako i za strane turiste - zaključila je Hajduković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA