Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheološki institut dobio status instituta od nacionalnog značaja

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Potreba je države da osnaži rad nauke i samog instituta kako bi se podstakao razvoj arhelogije kao izuzetno značajne grane i time arheološkog nasleđa", navodi se u odluci

  • 0
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja, s obzirom na to da je vrhunska naučnoistraživačka ustanova od posebnog nacionalnog značaja za jednu ili više srodnih naučnih disciplina, saopštila je Vlada Srbije.

"Arheološkom institutu dodeljen je ovaj status, jer je potreba države da osnaži rad nauke i samog instituta kako bi se podstakao razvoj arhelogije kao izuzetno značajne grane i time arheološkog nasleđa koje predstavlja značajan potencijal zemlje i doprinosi međunarodnom ugledu i vidljivosti Republike Srbije na svetskoj mapi istraživanja arheoloških nalazišta", ističe se u saopštenju.

Istovremeno, kako se dodaje, davanjem posebnog nacionalnog statusa trebalo bi da se osnaži razvoj instituta i naučnih kadrova u arheologiji kao izuzetno značajnoj grani nauke koja znanjem doprinosi ugledu zemlje i ukupnom društvenom i privrednom razvoju.

Institut od nacionalnog značaja obavlja istraživanja koja imaju za cilj razvoj i unapređenje opšteg fonda znanja, posebno u oblasti nauke, odnosno naučnih disciplina za koje je osnovan, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa, valorizovanje rezultata istraživanja i širenje naučnih saznanja, obrazovanje i osposobljavanje kadrova za naučnoistraživački rad, napominje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA