Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupcima daruje veknu hleba: Lep gest jednog vernika obesmislili gramzivi Beograđani, dolazili i besnim kolima

M. B.
N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vreme trajanja posta upravo je i vreme darivanja. Vekne će biti deljene i sutra. Nemojte trčati da ih uzmete samo da biste uštedeli nekoliko desetina dinara

  • 11
Darivanje Foto: Telegraf

"Dok traju praznici Bajrama, do 10. aprila, sve mušterije imaju gratis hleb", to je natpis koji je jutros osvanuo u jednoj zemunskoj pekari, a vest se munjevito proširila društvenim mrežama. Međutim, kada su naši reporteri svratili u ovu pekaru, hleba više nije bilo. Sve se razgrabilo do pola devet ujutro.

A ovo nije nikakva promo priča, reklama ili privlačenje pažnje. Radnica pekare kazala nam je da je šteta što je to dospelo na društvene mreže, jer su sada oni kojima je hleb, zapravo, bio namenjen, ostali bez vekni.

"U ovom kraju ima mnogo muslimana, neki su veoma siromašni i sve su to naše stalne mušterije. Jedan komšija, koji je ovde odrastao, odlučio je da učini dobro delo za sve naše kupce i tražio da određen broj vekni hleba o njegovom trošku bude podeljen", priča nam radnica.

Međutim, on je želeo da to učini anonimno i jedino što je tražio je da se postavi natpis koji ste videli. Mi smo svakom kupcu govorili da hleb nije poklon od nas, već da je to dar njihovog komšije. Oni su tada izgovarali neke reči koje odaju zahvalnost, a koje ja ne razumem. Međutim, kada je slika okačena na društvene mreže, počeli su da dolaze sa svih strana, ljudi  koji inače nisu naši redovni kupci i hleba je nestalo već u pola devet. Znate, to je dar koji treba da prime siromašni, a ovde su dolazili i s besnim kolima", priča nam radnica,

Naravno, hleb može da uzme svako. Darivanje je kod muslimanskih vernika važno tokom meseca Ramazana. Pravilo je da se darodavac ne diči svojim gestom, a lepo bi bilo da taj dar ispuni i srce onoga kome je namenjen. A to je naročito važno upravo onima koji sebi ne mogu da ga priušte. U ovom slučaju, halapljivi ljudi, koji su se poveli samo za korišću obesmislili su nečiju dobru nameru.

"Ja ne znam njihove običaje, nisam muslimanka. Ali, znam da se deca strogo pridržavaju posta. Ne jedu i ne piju ništa tokom čitavog dana, a kada post prođe dolaze radnosni i govor 'Izdržali smo, uspeli smo!'", priča nam radnica.

Vreme trajanja posta upravo je i vreme darivanja. Vekne će biti deljene i sutra. Nemojte trčati da ih uzmete samo da biste uštedeli nekoliko desetina dinara. Ali, ako kupujete u ovoj pekari, primite dar ma koje da ste vere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    22. mart 2024 | 13:46

    Ništa čudno; ovi sa besnim kolima su redovni za podizanje socijale u poštama, a posle toga nagrnu u kafiće po ceo dan.

  • sanja

    22. mart 2024 | 14:32

    Svaka cast

  • Zorica

    22. mart 2024 | 16:03

    Srecan praznik dobri covece. Alah ce Vam dati jos vise da imate. Zelim da vi i vasa porodica imate srecu,mir,slogu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA