Vreme čitanja: oko 3 min.

Gde se krije najveći "trt-mrt"? Kad uđu u bolničku sobu punu dece, doktori klovnovi vraćaju osmeh na lice

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na ruku im, priznaju, ne idu holivudski filmovi o zlim klovnovima

  • 0

Beli mantili, crveni nosići i razna čudesa u ruci! Ovi posebni "doktori" mališane leče smehom i šalom, razbijaju beskrajno belilo postelje, zidova i plafona i teraju najveći "trt-mrt" u svakoj sobi dečjih bolnica širom Srbije.

Nakon jednog napornog dana Beograđani Saša Stanojević i Tijana Momčilović došli su i do naše redakcije i, ma koliko umorni bili, pokazali da i sa nama odraslima, zdravim i pravim ljudima umeju da se našale. Eh, mnogo je "trt-mrta" koji bi i nama mogli da oteraju.

"Doktor Guza... Je l' to malo bezobrazno kad se tako kaže?", prenuli smo klovna koji  se tako predstavio i odmah nam uzvratio, "ispalio" je svoje oružje, totalno nas zbunio i naterao da promenimo tok misli.

"Pa guza, to je jako čudno, kad hoćete da 'ptica' zvuči lepše, kažete 'ptičica'. A guza je obrnuto, kad kažete 'gu-zi-...' Obrnuto je! Jeste malo smešno i malo bezobrazno. A deca vole kad su malo tako, nestašni", pričaju nam klovnovi uglas.

Nisu to samo šale za decu. Treba nekad "prodrmati" malo i roditelje, pa i doktore. A neki se bune i kažu klovnovima "Ma, skinite malo te bele mantile".

"Skinite ih prvo vi", odgovaraju oni njima.

"Mi nosimo taj beli mantil da bismo pokazali detetu da je ipak u bolnici i da ne treba da ima toliki strah, svaki put kad se pojavi taj beli mantil dete pretpostavlja da će biti neka intervencija", objašnjavaju.

Na ruku im, priznaju, ne idu holivudski filmovi o zlim klovnovima, pa nekad moraju i da skinu nosić pred detetom. Ali, dobro oni nanjuše strah.

"Imamo 20 godina iskustva, 'rendgen' koji nam, čim otvorimo vrata sobe, pokaže koji je najveći 'trt-mrt'. Doza šale prilagođava se upravo tome, najveći 'trt-mrt' traži najblažu šalu", priča nam klovn.

Tada on vadi foto-aparat da uzme krvu sliku, metar da izmeri temperaturu, frlja se izrazima pa "anestezija" postaje "anastazija", a "intervencija" "intervenecija".

A kad su malo stariji pacijenti u pitanju, klovnovske "fore" ne prolaze. Mogu čak i da se naljute malo ti ozbiljni tinejdžeri, jer nisu oni više mali da bi ih zabavljali crveni nosići. Neki ih prihvataju baš zato što su porasli i osećaju se s njima ravnopravni. Tada se popriča i o malo ozbiljnijim temama.

"Ja imam svoje teorije: Zbir kvadrata nad dve tete jednak je kvadratu nad hipotenuzom ili... E je jednako WC na kvadrat, gde je E brzina kojom se trči kada morate da stignete u toalet", priča nam klovn.

Koliko ima klovnova u Srbiji?

"Možda ima mnogo klovnova, čak i previše za moj ukus. Ali doktora klovnova, aktivnih, ima samo četiri", priča nam klovnica.

Traže se novi, ali, to, ipak, ne može da radi bilo ko. Mora da ima bar neko iskustvo kao glumac, pantomimičar, stend-ap komičar, mora, jednostavno, da barata rečima kao doktor svojim instrumentima. Povremeno se organizuju i škole za doktore klovnove, ali, ne prođe svako.

Ima još jedna stvar, pomalo možda i tužna - nema vezivanja za decu. Doktori klovnovi znaju otprililke dijagnoze, da ne bi pogrešili u pristupu s mališanima. Ako je, na primer, rana sveža, smeh ne sme da bude grohotan. Ali, kada odu, dokrori klovnovi jednostavno smatraju da su otiški kući. Jednu takvu pacijentkinju, koja je pre skoro dve decenije otišla kući, dr klovn sreo je baš ovih dana, u istoj dečjoj bolnici. ada je ona medicinska sestra.

Ali, nažalost...

"Meni se desilo u životu par puta da uđem u sobu gde su zaista poslednji trenuci. I tu zaista nema mesta za šalu. I ne moramo mi uvek da se šalimo, postoji i tužan klovn. Mi smo tada tamo samo da im pokažemo da nisu sami", zaključuje klovnica.

(Telegraf.rs)

Video: 15. škola dečje anestezije u Tiršovoj klinici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA