Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan koji je promenio tok srpske istorije: Orilo se: "Bolje rat nego pakt", usledile su bombe i herojski otpor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanska obaveštajna služba imala je veliki uticaj na planiranje i izbijanje Martovskog puča

  • 6
Demonstracije u Beogradu 27. marta FOTO: Milan Roglić

Na današnji dan pre 83 godine u Beogradu dogodio se vojni puč , koji je promenio tok srpske istorije.

- Puč u Beogradu. Jutros je jugoslovenska vlada podnela ostavku. Demonstracije pred nemačkom ambasadom. Antinemačke demonstracije u Beogradu i u drugim gradovima Srbije. Ugovor još nije ratifikovan. Novi predsednik vlade zove se Simović. Oko 13:00 javljeno, da je Firer odlučio da uništi Jugoslaviju. Vrhovni komandanti kopnene vojske i vazduhoplovstva već se nalaze kod Hitlera - pisalo je u dnevniku Vrhovne komande Vermahta (nemačke vojske).

Ovaj događaj je važan jer je promenio je srpsku istoriju. Ubrzo je Nemačko ratno vazduhoplovstvo izvršilo vazdušne napade na Kraljevinu Jugoslaviju, a nekoliko dana kasnije počela je i kopnena invazija.

Vojni puč otpočeo je u noći izmeću 26. i 27. marta. Vojska koju su podržali London i Moskva zbacila je ono što je ostalo od namesničke vlade, kojom su predsedavali Cvetković i Maček.

Kraljevska vojska izašla je sa oklopnim vozilima i tenkovima, i završila "posao" za samo nekoliko sati. Već u 3 sata posle ponoći, 27, iz postelja su u glavnu zgradu Generalštaba dovedeni budući ministri. Pošto nisu mogli da se dogovore ko će koje ministarstvo da preuzme, novi predsednik vlade Dušan Simović sam im je dodelio pozicije. Vlast je zvanično dodeljena maloletnom Kralju Petru II. Ujutro je i narod izašao na ulice i time počinju masovne demonstracije.

Razlog za puč bila je odluka da se pristupi u savez sa Hitlerom.

Treći rajh vršio je pritisak na namesničku vladu Kraljevine da uđe u savez, dok je, sa druge strane, presija dolazila Velike Britanije da se takva odluka nikako ne donese. Knez Pavle i drugi namesnici "presekli" su da je pristupanje Trojnom paktu "nužno zlo" jer država, po njihovom mišljenju, nije imala snage da se upusti u novi ratni sukob. Ugovor je potpisan.

Nekoliko dana kasnije zaverenici su nasilno preuzeli vlast i time poništili dogovor sa Hitlerom. Narod je protestovao ispred nemačke ambasade, skandiralo se ono čuveno "Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob".

Britanska obaveštajna služba imala je veliki uticaj na planiranje i realizaciju Martovskog puča. Oni su pomogli u planiranju i obećali podršku u slučaju da Jugoslavija zarati sa Osovinama. Dan pre, 26. marta, "Radio slobodnih nacija" prenosio je govor Leopolda Emerija, ministra za Indiju, u kom je istaknuto da jugoslovenska vlada ne može polagati pravo na to da jednim svojim potpisom „otpiše čast i nezavisnost 16 miliona Jugoslovena“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepi

    27. mart 2024 | 22:03

    Britanci,namazanci,kao i obično.Pošto nisu bili spremni za rat,da bi dobili na vremenu,uvukli Jugoslaviju u rat.Samo je neko iz te Jugoslavije ratovao protiv sila Osovine i bio unakažen a neko ih je dočekivao cvećem.Ali to je neka druga tema.

  • Maks

    27. mart 2024 | 21:55

    Jos jedna u nizu srpskih,nasih gresaka u poslenjih 100 godina!

  • Hogar

    28. mart 2024 | 06:01

    BRITACI SA 100.000 FUNTI POTPLACUJU NGS VOJSKE JUGOSLAVIJE I TAKO NAS UVLACE U NEPOTREBAN RAT SA NEMCIMA DA OPET MI SPASAVAMO NJIHOVE GUZICE. ......IZGINUSMO....PORUSENI......I PREDARI KOMUNISTIMA KOI SU SUROVO UBIJALI SRBE .......NAJVECE ZLO TITO I DANAS JE NA DEDINJU POBIO JE TOLIKO SRBA I U 1SVETSKOM RATU I DRUGOM DA TREBA DA POCIVA NA DJUBRISTU ISTORIJE A TAMO STAVITI SROSKE HEROJE..MISICA..PUTNIKA...STEPU....MOMCILOVICA...SAVICKU....ITD....I TO POD HITNO....DANAS JE NAJSRAMNIJI DAN U ISTORIJI SRPSKOG NARODA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA