Vreme čitanja: oko 2 min.

Realizovana akcija sadnje 8 stabala u školskom dvorištu OŠ "Branko Radičević" na Novom Beogradu

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova akcija je, pre svega, namenjana edukaciji dece o zelenilu i zaštiti životne sredine

  • 1

Jedno od osam novih stabala koja će krasiti OŠ "Branko Radičević" na Novom Beogradu imaće poseban značaj - posvećeno je tragično stradaloj deci iz škole "Vladislav Ribnikar", maja prošle godine.

Akciju ozelenjavanja školskog dvorišta sproveli su opština Novi Beograd i "Gradsko Zelenilo".

Gradsku Opštinu su kontaktirali učenici iz đačkog parlamenta OŠ "Branko Radičević", čime su izrazili želu da se i njihovo školsko dvorište ozeleni. U tome su ih podržali i pomogli im nastavnici i direktorka škole.

Preslatka učenica Ana rekla nam je da je drveće veoma bitno, ne samo za nas već i za životinje koje tu žive.

- Ovo je važno jer nam drveće daje vazduh i zbog životinja koje žive na drveću ili se tamo hrane. Moje omiljeno drvo je bagrem, a cvet ljubičica. Brinućemo o drveću tako što ćemo ga zalivati - objasnila nam je Ana, učenice Osnovne škole "Branko Radičević".

Predstavnica đačkog parlamenta Teodora Nikolovski istakla je da je ovo primer narednim generacijama i podsticaj da nastave da brinu o njihovom školskom dvorištu i zelenilu. Istakla je da se nada da će oni podjednako voditi računa o ovom drveću i tako ga ostaviti u amanet budućim generacijama.

- Ideja koju smo imali mi iz učeničkog parlamenta, u saradnji sa nastavnicima, bila je da se uredi školsko dvorište. Obratili smo se opštini i oni su podržali našu akciju. Posebno mi je važno da damo primer budućim članovima parlamenta i učenicima generalno, da ih podstaknemo da uređuju školu i brinu o životnoj sredini. Oni će narednih osam godina brinuti o tom drveću i, nadam se, ostaviti narednim generacijama. Takođe, hteli smo i da se setimo stradalih učenika iz OŠ Vladislav Ribnikar i da prikažemo svima da nikada neće biti zaboravljeni - zaključila je predstavnica đačkog parlamenta OŠ "Branko Radičević" Teodora Nikolovski.

Predsednik Gradske Opštine Novi Beograd Bojan Bovan izrazio je zadovoljstvo da je imao prilike da sa decom isprati ovu akciju i da je ona, pre svega, namenjena njihovoj edukaciji, kako o zelenilu tako i o zaštiti životne sredine.

- Inicijativa opštine Novi Beograd sprovedena je u OŠ "Branko Radičević". Vrlo je zanimljiv povod. Naime, dobio sam imejl đačkog parlamenta škole i interesantno mi je bilo kako su oni razumeli ideju "Zeleni Novi Beograd" i, uostalom, gde su pročitali o ovoj akciji. Ubrzo sam došao u školu, a tokom razgovora su izrazili želju da se posadi nekoliko stabala u školskom dvorištu. Akcija je prvenstveno namenjena deci, kako bi naučili više o zelenilu, zaštiti životne sredine i o tome kako da se na pravi način ophode prema njoj. Mi smo nabavili osam stabala i drago mi je da smo svi došli da ih posadimo. Jedno od njih učenici su odlučili da posvete deci stradaloj u Ribnikaru, prošle godine, što donosi jaku simboliku, koja se sa jedne strane odnosi na zaštitu životne sredine, a sa druge strane na događaj koji ne sme da se zaboravi - rekao je predsednik Gradske opštine Novi Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA