Vreme čitanja: oko 2 min.

"Evo komšija, probaj sam pa se uveri, ukus je kao nekada": Dobrodošli na pijacu - izvor svežine i zdravlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne zaboravite da ne morate ići na drugi kraj Srbije da biste na pravi način uživali u kremastom i punom ukusu, rešenje je iza ugla!

  • 0
Slike pijaca FOTO: Stefan Simeunović

Ah, subota ujutro, a pijaca puna boja i mirisa. Nasmejani ljudi razmenjuju po koju toplu reč i novac za robu.

Da li je kilo sira 200 ili 600 dinara, da li je povrće prskano ili potpuno prirodno - "Evo komšija, probaj sam pa se uveri, ukus je kao nekada" svakodnevne su scene pijačnim danima.

Ranije je odlazak na pijacu bio neizostavan u svakoj "poštenoj" kući. Proizvodi sa sela nisu se mogli kupiti u lokalnim marketima, pa ste subotom ili nedeljom morali da se upustite u cenkanje sa seljacima, ali ste svakako dobijali sveže i zdrave proizvode.

Poslednjih decenija masovna produkcija proširila se na sve aspekte privrede, pa u lokalnoj prodavnici možete pronaći voće, povrće i sir. Odlazak na pijacu "izašao je iz mode", ali i dalje ima onih koji strogo drže do zdrave ishrane, pa odbijaju da pripremaju obroke koristeći namirnice iz radnje, već vikendom ustanu ranije i upute se ka obližnjoj pijaci, na kojoj ih čekaju potpuno sveže i prirodne namirnice.

Ako ne verujete vašim roditeljima, baki ili deki, obratite se vrsnim "umetnicima iz kuhinje". Pravi gurmani i svetski poznati kuvari stalno su na pijaci. Oni tamo upijaju svim čulima svežinu, sočnost i paletu boja.

Želeli biste domaći ovčiji ili koziji sir? Ne zaboravite da ne morate ići na drugi kraj Srbije da biste na pravi način uživali u kremastom i punom ukusu. Rešenje je tu, iza ugla, ljudi koji te specijalitete sami prave dolaze svake nedelje u naš Beograd.

Iako znamo da je tajna dobrog kolača puter na uštrb margarina, domaća jaja sa pijace daju poseban šmek, mekoću, boju i ukus.

Pijaca nije samo mesto na kome možete pronaći domaće proizvode, već i povod za razgovor, čašicu razgovora i razmenu iskustava, kako sa prodavcima tako i sa "kolegama" kupcima.

Opipavanje, mirisanje i generalno odmeravanje svakog ploda koji se tamo prodaje uobičajena je pojava jer svaki kupac za sebe i svoje voljene želi samo najbolje, a veseli prodavac tu je da ga usmeri ka najboljoj opciji.

Sećam se, moj deda je imao jednog "čoveka" za sir, drugog za povrće, tu je bila i gospođa koja je uvek donosila najbolja jaja, a ponekad se na Kaleniću, gde je on u glavnom boravio subotom ujutro, kad - kad pojavljivao i jedan bračni par iz Vojvodine koji je prodavao fantastične jabuke.

Na stolu je uvek bilo svežih rotkvica, praziluka i zelene salate. Upoznajte prodavce sa pijace. Oni su obično svake nedelje na istom mestu. To će se isplatiti jer će ubrzo "naučiti" Vaš ukus i znati kako da vam sugerišu na što bolji proizvod, a budući da je cena stvar dogovora, možda za baš Vas ona bude "prijateljska".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA