≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Od vas zavisi budućnost": Ovo je moćna poruka rektora na obeležavanju Dana studenata u studentskim domovima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Razgovor sa direktorom studenti vode često, a on navodi da se svake godine u maju organizuje anketa gde studenti imaju prilike da ocenjuju smeštaj i hranu u svom domu

  • 0

Dan studenata Beogradskog univerziteta obeležava se danas u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti organizovali 1936., a svake godine organizuje se niz aktivnosti, među kojima je i izbor za najboljeg studenta u svih četrnaest studentskih domova u Beogradu.

Studenti su imali priliku da razgovaraju sa prof. dr Vladanom Đokićem, rektorom Univerziteta u Beogradu i Goranom Minićem, direktorom Ustanove Studentski centar "Beograd".

Ekipa Telegrafa bila je na dodeli priznanja najboljim studentima iz četrnaest domova u Beogradu.

Rektor Univerziteta u Beogradu, je na samom početku čestitao svim studentima njihov dan, ali i skrenuo pažnju na momenat zašto je dan studenata važan za ovaj datum. Po njegovim rečima postoje dva motiva koja su vezana, ali i pouke koje se skrivaju iza njih.

"Čestitam svim studentima njihov dan, želim da se osvrnem na motiv obeležavanja koji se dogodio pre osamdeset osam godina, kada je jedan student našeg univerziteta ubijen, braneći svog drugog kolegu od trećeg studenta. To je situacija koja je bila vezana za fazu rastućeg fašizma u svim evropskim zemljama pa tako i kod nas. Studenti su pružili otpor fašizmu, a vlast je pokušala to da spreči da bi na kraju to dovelo do tragičnog događaja. Želimo da poručimo studentima da iz tog događaja postoji nekoliko pouka, na primer solidarnost koju je Žarko Marinović iskazao braneći svog kolegu studenta, posebno sada kada smo izloženi brojnim izazovima, ekonomskim, političkim, epidemijom. Studenti treba da pokažu solidarnost prema svojim kolegama, zatim kolegama sa drugih fakulteta, prema društvu. A drugi povod koji mora da se istakne jeste da studenti budu svesni,a ne manipulisani kao studenti 1936. godine. Treba da se odupru svim manipulacijama od strane nas profesora, političara, medija i drugih kolega, sami trebaju donositi svoje odluke, jer od njih zavisi budućnost našeg društva", istakao je prof dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beograd.

Aktivnosti za studente se ogledaju u sportskim manifestacijama, koje su počele još pre dve nedelje, takmičenja su takođe organizovana, a najveći akcenat je danas stavljen na najuspešnije studente koji su rangiranjem po uspehu i drugim aktivnostima odabrani.

"Današnji dan je kruna aktivnosti koju organizujemo sa studentima. Aktivnosti se ogledaju u sportskim manifestacijama koje su krenule pre dve nedelje, na otvorenim i zatvorenim terenima. Imali smo takmičenje između studentskih domova. Pored tradicionalnih sportova, ove godine smo na inicijativu studenata organizovali takmičenje i u tekbolu. Pored toga prisustvovali smo danas i dodeli nagrada za najbolje studente iz četrnaest domova u Beogradu, bila je velika konkurencije, ali smo ipak odabrali na osnovu rangiranja", rekao je Goran Minić, direktor Ustanove Studentski centar "Beograd".

Razgovor sa direktorom studenti vode često, a on navodi da se svake godine u maju organizuje anketa gde studenti imaju prilike da ocenjuju smeštaj i hranu u svom domu. Ističe i da je bezbednost studenata jako bitna, te da postoji i veliki broj obezbeđenja koji se brine o njima. Uskoro se očekuje i ispunjenje zahteva da svaka soba ima ruter sa internetom koji je neophodan studentima.

"Svakako je nešto što je najbitnije za nas kao ustanovu taj glas studenata, jer smo mi tu zbog njih. Svake godine u maju organizujemo anketu, gde studenti ocenjuju kvalitet smeštaja i ishranu. Organizovali smo i razgovore studenata sa direktorom, gde razgovaraju o problemima koji ih muče. Iz anketa dobijamo informacije u kom smeru da se prilagođavamo i da odgovorimo na potrebe studenata. Ocenili su nas sa devetkom, a najveći akcenat sada je na internetu koji je njima jako bitan. Uskoro će biti u svakoj sobi ruter sa internetom. Bezbednost nam je jako bitna, i na tome vredno radimo, kako bi se studenti osećali bezbedno. Sportski sadržaj, je nešto na čemu radimo, na primer teretane koje će im dosta olakšati fizičku aktivnost", rekao je direktor.

Studenti su imali prilike da iznesu sve probleme i sugestije, što su i uradili, a jedan od najboljih studenata istakao je da su problemi o kojima su razgovarali pretežno tehničke prirode, ali nije sakrivao i oduševljenje da je jako ponosan na svoj uspeh, takođe, Jovan se zahvalio svima i napomenuo da su studenti kao glavnu nagradu dobili odmor, ali i da se možda kriju i dodatne nagrade koje tek treba da otkije, našalio se.

"Moj zaključak je da su to stvari tehničke prirode koje se ponavljaju, ali uglavnom neke sitnice. Studenti nemaju dovoljno snage da iznesu šta im nedostaje, ali mi je jako drago da smo mi sada imali prilike da to učinimo. U mom studentskom domu je sve sjajno, postoji vezanost između ljudi koje su kasnije i krunisane brakom. Za mene predstavlja još jednu validaciju uspeha, za koju sam se trudio, od nagrada za sada smo dobili sedam dana na Zlatiboru pun pansion, možda se kriju i dodatne nagrade, ali to tek treba da proverimo", ispričao nam je Jovan Stević, master student Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA