≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan Roma: Apel za akciju predsednika Unije Roma Srbije, Miloša Mihajlovića

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 14
Miloš Mihajlović Foto: Danijela Nikolić

Predsednik Unije Roma Srbije, Miloš Mihajlović, uoči Svetskog dana Roma, istakao je hitnost u rešavanju problema s kojima se Romi suočavaju.

U razgovoru za Telegraf, Mihajlović je naglasio ozbiljne izazove kao što su diskriminacija, loši uslovi stanovanja i prisustvo govora mržnje.

Miloš jasno ističe važnost Svetskog dana Roma kao prilike da se, ne samo slavi romska kultura, već i da se skrene pažnja na ozbiljne probleme s kojima se Romi suočavaju u Srbiji i širom sveta.

Njegove reči ukazuju na to da i pored nekih postignuća, još uvek postoje ozbiljni izazovi kao što su diskriminacija, neadekvatni uslovi stanovanja, nedostatak osnovnih resursa poput pijaće vode, i prisustvo govora mržnje u društvu. Posebno je zabrinjavajuće kada takav govor dolazi od institucija i političkih lidera.

-Romi imaju pravo na dostojanstven život i ravnopravno učešće u društvu, a za to je potrebno delovanje i podrška državnih institucija.

Mihajlović ističe da je ključno da Romi dobiju svoja prava, imajući u vidu da nemaju svoju državu.

-Nadamo se da će ovakve poruke podstaći donosioce odluka da preduzmu konkretne korake ka poboljšanju položaja Roma u Srbiji i ostvarenju njihovih osnovnih prava.

Pozvao je na podršku državne institucije kako bi se Romima omogućio dostojanstven život i ravnopravno učešće u društvu.

Zamenik predsednika Unije Roma, Zoran Simić, takođe je istakao važnost samoinicijative unutar romske zajednice kako bi se unapredili uslovi života.

On naglašava važnost  aktivnog angažmana romske zajednice u poboljšanju sopstvene sudbine.

Čestitajući Svetski dan Roma, on ističe da je ključno da romska populacija preuzme inicijativu i aktivno radi na stvaranju boljih uslova za sebe.

Njegove reči podstiču na samosvest i odgovornost unutar romske zajednice, sugerišući da se promene i poboljšanja neće desiti sami od sebe, već zahtevaju napore i angažman svakog pojedinca.

To je poziv na solidarnost, zajedništvo i rad na ostvarivanju ciljeva koji će unaprediti život svih pripadnika romske zajednice.

Svako treba da doprinese onoliko koliko može, i zajednički rad na unapređenju položaja Roma može dovesti do pozitivnih promena u društvu.

Ovaj dan je zvanično proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU).

Obeležavanje ovog dana podseća na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu, kraj Londona, od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Na tom kongresu je usvojena romska himna, pesma "Đelem, đelem" (romski: "Išao sam, išao"), kao i odluka o zastavi. Zastava je dvobojnica plave i zelene boje sa crvenom tačkom u sredini, simbolizujući napredak, kretanje i migraciju Roma kroz istoriju.

Svetski dan Roma pruža priliku da se istakne važnost romske kulture i da se skrene pažnja na probleme s kojima se Romi suočavaju širom sveta.

(Telegraf.rs)

Video: Romantična prosidba na pozorišnoj sceni u Šapcu: Mladi lekar Dragan zaprosio devojku Danijelu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • www

    10. april 2024 | 12:04

    Bolje je da porade vise na edukaciji i vaspitanju romske populacije. Da planiraju odrzivu porodicu a ne kako im se omakne.... pa toliko i dece. Znaju traziti prava a za obaveze slabo haju.

  • Radodrag

    10. april 2024 | 11:42

    Preksinoć kod Vukova spomenika grupa Roma izazvala je incident da je morala policija intervensiati. Neka balavanderka Romkinja vređala je i zaletala se prema autu čoveka koji je izlazio autom iz garaže. I to više puta zaleti se pljuje ga, vređa i nečim ga udari pa pobegee u EKo 2 vozilo na polaz ome stajalištu. Ni kulture ni vaspitanja.

  • Vukašin

    8. april 2024 | 16:25

    Toliko poštujemo nacionalne manjine, pogotovo Rome, da nismo u stanju ni njihov dan da im čestitamo... ali zato tražimo da nas svi drugi poštuju... to mnogo toga govori o nama... Nek vam je srećan praznik...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA