Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinju "Dani Beograda": U srpskoj prestonici bogat i besplatan kulturno-umetnički program do 19. aprila

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manifestacija "Dani Beograda" održava se u glavnom gradu od 16. do 19. aprila u spomen na 16. april 878. godine

  • 2
Potopljeni splavovi Foto: Marko Jovanović

U Beogradu danas počinje tradicionalna manifestacija "Dani Beograda" koja će trajati do petka, 19. aprila.

Beograđane i goste glavnog grada tokom manifestacije očekuje zanimljiv kulturno-umetnički sadržaj - izložbe, tematske šetnje, a ulaz u kulturne ustanove će biti besplatan tokom trajanja manifestacije čiji je ovogodišnji moto "Beogradu, s ljubavlju".

Član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević položiće cveće na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je turski komandant Beograda Ali-Riza paša predao knezu Mihailu ključeve Beograda.

Polaganju cveća će prethoditi svečana povorka Knez Mihailovom ulicom do Spomen obeležja, a njoj će prisustvovati predstavnici grada Beograda, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, konjička brigada Policijske uprave Beograda i pitomci Vojne akademije.

U Istorijskom arhivu Srbije će danas u 13 časova biti otvorena izložba "Beograd: dvadesete godine dvadesetog veka", na kojoj će zainteresovani posetioci moći da se upoznaju sa načinom života u prestonici od pre sto godina do ponedeljka, 22. aprila.

Otvaranje izložbe fotografija i razglednica pod nazivom "Terazije, osvrt i sećanje - beogradsko nasleđe: fotografije i razglednice iz kolekcije Miloša Jurišića" koja kroz 42 fotografije prikazuje istorijski razvoj Terazija u periodu od 1890. godine do sredine prošlog veka, zakazano je za danas u 14 časova.

U sredu, 17. aprila, od 17 časova, biće organizovana poseta Centralnoj kuli Starog sajmišta, gde je tokom Drugog svetskog rata uspostavljen koncentracioni logor.

U petak, 19. aprila će u Starom dvoru biti dodeljene nagrade grada "Despot Stefan Lazarević" za stvaralaštvo mladih i "Svetislav Stojanović" za 2023. godinu.

Više pozorišta, među kojima su "Dadov", "Zvezdara teatar", "Bitef teatar", "Duško Radović", "Boško Buha" i Jugoslovensko dramsko pozorište i pozorište "Puž" je povodom "Dana Beograda" odlučilo da ljubiteljima pozorišta da besplatne karte za predstave koje su, zbog velikog interesovanja, gotovo u potpunosti podeljene.

Manifestacija "Dani Beograda" održava se u glavnom gradu od 16. do 19. aprila u spomen na 16. april 878. godine, kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867, kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. april 2024 | 10:43

    O predaji ključeva paše Ali Rize našem knez Mihailu, slabo ljudi znaju. A pogotovo naša deca. Na žalost.

  • BASA

    16. april 2024 | 08:38

    Srećan praznik " Beogradu " !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA