Vreme čitanja: oko 2 min.

Tamara Vučić i Maja Gojković obišle Memorijalni centar "Staro Sajmište"

Ekipa Beograda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ustanova kulture Memorijalni centar "Staro sajmište" osnovana je 6. aprila 2022. godine, na godišnjicu bombardovanja Beograda u Aprilskom ratu

  • 0
Staro Sajmište Foto: Mateja Beljan

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišle su danas rekonstruisanu Centralnu kulu Memorijalnog centra "Staro sajmište" u Beogradu.

Centralna kula je rekonstruisana u okviru projekta Memorijalnog centra, koji je započet usvajanjem Zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" 2020. godine, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, radi čuvanja i negovanja kulture sećanja.

Gošće je kroz kulu sprovela izvršna direktorka Memorijalnog centra Asja Drača Muntean, koja im je predstavila tok rekonstrukcije kule i upoznala ih sa planovima za stalnu postavku, kao i sa planiranim radovima na samom kompleksu Centra.

Najavila je da će na spratu kule biti postavka sa sećanjima preživelih, kao i radionice za decu.

Tamara Vučić i ministarka Gojković su se upoznale sa istorijom Sajmišta i logora koji je postojao na tom mestu za vreme Drugog svetskog rata, obišle su terasu sa vidikovcem i prostorije koje su predviđene da budu tematske muzejske sobe.

Pogledale su dokumentarni film koji je prikazao priče logoraša, poput devojke Hilde Dajč, koja je sa 19 godina poslata u logor ili šestogodišnjeg romskog dečaka Marka, ubijenog u Mađarskom paviljonu.

Kako su istakli iz Memorijalnog centra, planirano je da se napravi još sadržaja, uključujući i konferencijsku salu i istraživački centar.

Staro sajmište je bilo simbol predratnog Beograda, izložbeni prostor sa paviljonima brojnih evropskih država, domaćih i stranih kompanija (poput holandskog Filipsa) i mesto na kome je emitovan prvi TV program na Balkanu 1938. godine.

Kompanija Škoda je imala svoj toranj sa koga su se vršili padobranski skokovi.

Na Sajmištu su se u periodu od 1937. do 1940. godine redovno održavali prolećni i jesenji sajmovi, kao i izložbe automobila, vazduhoplovstva, koncerti...

Urbanistički kompleks i arhitektura Sajmišta predstavljali su reprezentativni primer moderne arhitekture tridesetih godina 20. veka, sa kulom visokom 40 metara, vidljivom i iz najudaljenijih tačaka tadašnjeg Beograda.

Mesto je postalo nacistički koncetracioni logor za vreme Drugog svetskog rata, a u Prihvatnom logoru "Zemun" je od maja 1942. do druge polovine jula 1944. godine zatočeno 31.972 logoraša.

Ukupno, u Jevrejskom logoru "Zemun" (Semlin) i u Prihvatnom logoru je zatočeno više od 39.000 osoba, od kojih je nešto preko 17.000 (43,6 odsto) izgubilo život.

Ustanova kulture Memorijalni centar "Staro sajmište" osnovana je 6. aprila 2022. godine, na godišnjicu bombardovanja Beograda u Aprilskom ratu, u cilju negovanja sećanja na žrtve nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora.

Radovi na rekonstrukciji kule su započeti u julu 2022. godine, a Centralna kula je danas postalo mesto sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u logoru na Sajmištu.

Planirano je završavanje Idejnog rešenja stalne postavke, uređenje prostora oko objekta Centralne kule, kao i raspisivanje konkursa za Memorijalni zid sa imenima žrtava stradalih u logoru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA