SAZNAJEMO: Na Čukarici uskoro vlast SNS, DSS i SPS

Naredne nedelje doći će do prekomponovanja vlasti u ovoj beogradskoj opštini, koja će biti model za preuzimanje vlasti u celom Beogradu, najverovatnije do kraja godine

  • 0

PREKOMPONOVANJE VLASTI! Beogradska opština Čukarica će tokom sledeće nedelje dobiti novu vladajuću većinu koju će činiti SNS, DSS i SPS-PUPS-JS, i to na insistiranje beogradskog odbora Srpske napredne strane, saznaje Telegraf.rs.

- SNS će u narednoj nedelji sve dogovoriti s predstavnicima DSS-a i koalicije oko SPS-a, u cilju prekomponovanja nove vladajuće većine i stvaranja opštinske vlasti koja je po volji naroda - kaže naš sagovornik iz SNS-a.

Koaliciju koja drži lokalnu samoupravu u Čukarici trenutno čini 28 odbornika DS, DSS i SPS-PUPS-JS, od 45 ukupno koliko ih ima na ovoj beogradskoj opštini. Od toga, demokrate imaju 14 odborničkih mesta, DSS šest, a koalicija oko socijalista pet. To znači da su naprednjacima, koji imaju 17 odbornika, za formiranje vlasti potrebni odbornici i DSS i SPS-PUPS-JS.

Čukaričko rukovodstvo DSS-a mesecima je odbijalo da se prikloni savezu sa SNS-om, pa je morao da reaguje lider ove stranke Vojislav Koštunica lično, posle čije intervencije je došlo do političkog preokreta i naklonosti ka naprednjacima.

- Posle intervencije Koštunice, promena vlasti na Čukarici je praktično gotova stvar, jer se u DSS-u poštuje njegova reč - tvrdi naš sagovornik.

Rušenje DS-a u ovoj gradskoj opštini trebalo bi da bude model po kome će naprednjaci preuzeti vlast u Beogradu i smeniti aktuelnog gradonačelnika Dragana Đilasa i demokrate.

Plan SNS-a je da, bez obzira na to ko pobedi na unutarstranačim izborima u DS zakazanim za 10. novembar - Đilas ili Boris Tadić, preokrenu vladajuću većinu u Skupštini grada Beograda najkasnije do decembra.

Predsednik Opštinskog odbora DS-a Goran Obućanski kaže da demokrate "nemaju najavu" da bi do promene vlasti moglo da dođe.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović ponovio je stav Predsedništva SPS-a da ta stranka želi i nastojaće da se u lokalnim samoupravama naprave koalicije identične onima koje postoje na republičkom nivou, svuda gde za to postoje uslovi.

- Činjenica je da u lokalnim samoupravama imate neke specifičnosti, okolnosti koje prouzrokuju drugačiji odnos vlasti - rekao je Obradović i ponovio da u SPS-u ne žele da takve osobenosti utiču na državnu politiku.

- Da li se neko s nekim voli, da li neka strana može doprineti razvoju, to na nivou centrale nema značaj - rekao je Obradović.

Lider SNS i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče socijalistima da izbacivanje naprednjaka iz koalicija na lokalu "neće ostati bez posledica". Iz Vučićevog kabineta potrđeno nam je da će do promene vlasti na Čukarici najverovatnije doći.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA