≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najvoljenija i najpopularnija beogradska "vrata u svet" dobila nov izgled: Završena restauracija Zindan kapije

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Restauracija je počela 2022. godine

  • 1
zindan capita Foto: MGSI

Restauracija Zindan kapije na Kalemegdanu je završena, poručio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić na svom Instagram profilu.

"Njena priča govori o burnoj istoriji Beogradske tvrđave od vremena ugarske odbrane Beograda od nadolazeće otomanske imperije posle smrti despota Stefana Lazarevića, preko turske, austrijske i srpske vlasti nad tvrđavom do romantizovane restauracije iz 1938. godine kada je kapija dobila izgled koji nikada ranije nije imala, a koji svi danas poznajemo", napisao je ministar na svom profilu.

Vesić se dotakao i samog nastanka čuvene kapije.

"Beogradska Zindan kapija izgrađena je po ugledu na komplekse ulaznih kapija u evropskim tvrđavama kakvi su počeli da se grade krajem 12. veka posle krstaških ratova. Zidana u periodu dok je Beograd bio pod ugarskom vlašću sa turskim imenom Zindan kapija se uvek razlikovala od starijih srednjovekovnih kapija na Beogradskoj tvrđavi. Najvoljenija je i najpopularnija beogradska kapija koja nas podseća da smo stari evropski narod koji je stradao pošto se nalazio na kapiji odbrane identiteta našeg kontinenta. Zindan kapija je sada kao u pesmi Momčila Bajagića Bajage Ruža vetrova “otvarila svoja vrata” dobila je novi život".

Kule sada mogu služiti za izložbe, ali i za promociju Srbije i našeg etno blaga, poručuje Vesić.

Podsetio je da je 2022. godine doneta odluka da grad Beograd obezbedi novac za rekonstrukciju Zindan kapije i kapele Svete Petke.

"Obnova Zindan kapije je završena, a obnovu kapele Svete Petke pomažem i nadgledam i danas. Ima li veće časti i obaveze za Beograđanina?", zaključuje Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG pašaluk

    21. april 2024 | 11:18

    Neka u BG bude sve lepo i obnovljeno jer u stvari samo je BG pašaluk RSrbija a provincije su samo nekada bile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA