UPOZNAJTE BEOGRAD: Od bare sa divljim patkama do prvog Mekdonaldsa u Istočnoj Evropi (FOTO)

Istorija najopasnijeg kružnog toka u gradu, onog na Slaviji, veoma je živopisna - nekada su građani tu dolazili u lov, kasnije u kafane, a danas je jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova u prestonici

  • 1

Za vozače-početnike verovatno najveći "bauk" u gradu, za vozače-veterane tačka koju valja izbegavati, a za pešake deo gde su posebno oprezni - trg Slavija nekada je bio bara, nastanjena divljim patkama. Civilizovao ju je Škontlanđanin Frensis Makenzi, da bi ovde kasnije nastao moderni trg.

SALA MIRA

Krajem 19. veka u blizini Vračara postoji bara u kojoj građani love divlje patke. U isto vreme, u Beogradu živi službenik Britanske ambasade Frensis Makenzi, imućan i obrazovan čovek i nadasve veliki filantrop. On 1880. godine odlučuje da kupi veliki prostor oko bare i na njemu, radi prodaje, pravi nekoliko parcela.

Pet godina kasnije Makenzi na ovom mestu podiže Salu mira,  kao centralnu zgradu u naselju. Ona će 1910. godine postati centar radničkog pokreta.

Na ovom mestu je nakon Drugog svetskog rata sagrađen bioskop "Slavija", koji je srušen 1991. godine.

OD UGLEDNIH KAFANA DO PRVOG MEKDONALDS RESTORANA

Gradnja hotela počinje 1882. godine. Šest godina kasnije, hotel je završen i po ideji glavnog arhitekte dobija ime "Slavija". Uskoro, čitav trg, koji nosi ime po hotelu, počinje da živi i to najpre - kafanski život. Na glasu je "Rudničanin", ali i kafana "Tri seljaka", s druge strane Ulice kralja Milana. Dve kafane otvaraju glavnu beogradsku ulicu, u kojoj je sledeća kafana, idući prema Terazijama, na skveru kod "Londona".

Međutim, u aprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine kafane na Slaviji nestaju.

Beograd je 20. oktobra 1945. godine konačno slobodan od okupatora, pa nova vlast u narednih nekoliko godina ulice i trgove naziva po istaknutim narodnim herojima i socijalističkim misliocima. Tako je "Slavija" promenila ime u Trg Dimitrija Tucovića,  istaknutog vođe socijalističkog pokreta u Srbiji.  Dve godine nakon oslobođenja vlast ovde donosi posmrtne ostatke Tucovića, a postavlja i njegovu bistu, delo Stevana Bodnarova.

Novi i moderan hotel, koji takođe nosi ime "Slavija", završen je 1962. godine, a dodatno je modernizoivan 1989. godine.

Iste godine na ovom trgu niče prvi Mekdonalds na području Istočne Evrope.

Početkom 21. veka trg ponovo dobija staro ime - Slavija.

MITIĆEVA RUPA

Jedan od najbogatijih ljudi u predratnom Beogradu Vlada Mitić kupuje, tridesetih godina, plac na Slaviji kako bi tu izgradio najveću robnu kuću na Balkanu. Međutim, ovaj projekat zaustavlja Drugi svetski rat. Posle rata, komunistička vlast zatvara Mitića i oduzima mu svu imovinu, uključujući i parcele na Slaviji.

Slučajno ili ne, od 1946. do 1980. godine na ovom mestu čak 26 puta počinje izgradnja različitih zgrada. Neuspešno. Među poslednjim, ali i najzvučnijim projektima bio je onaj s početka devedesetih godina, kada je uprava tadašnje "Dafiment banke" kupila ovaj deo Slavije kako bi podigla monumentalni tržni centar. Nakon propasti projekta na ovom mestu je nekoliko godina bila deponija. Početkom 21. veka, kada je Slaviji vraćeno ime, ovde je sagrađen park.

Zbog niza neuspelih projekata izgradnje na ovom mestu nastala je beogradska legenda o "prokletstvu Mitićeve rupe".

SLAVIJA DANAS

Trg Slavija jedan je od najprometnijih delova Beograda. Ovuda prolaze sve tri vrste javnog prevoza: tramvaji, trolejbusi i autobusi, tako da su saobraćajne gužve svakodnevna pojava. Drumski kružni tok grana se u osam ulica, koje nastavljaju prema drugim delovima grada.

(M. Stojanović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    28. oktobar 2012 | 05:30

    ...zanimljiva istorijska pričica, ali se svaki put naježim kada pomislim na Slaviju i zastoj, buku i smogčinu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA