Vreme čitanja: oko 1 min.

Beo grad i beli taksiji: Novi uslov o boji vozila stupa na snagu, od osmog maja bez šarenila na ulicama

V. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odluka je doneta još pre tri godine

  • 3
Taksi Foto: Mateja Beljan

Od 8. maja sva taksi vozila moraju biti bele boje. Ova gradska odluka donesena je još pre tri godine, što znači da je taksistima dat razunan rok da reše pitanja boje njihovih vozila.

"Sva vozila koja obavljaju taksi prevoz na teritoriji grada Beograda bez izuzetaka, počev od 8. 5. 2024. godine, u obavezi su da ispune uslov u pogledu bele boje, objasnili su za "Telegraf" iz Sekretarijata za javni prevoz.

"Propisano je da su taksi prevoznici koji imaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza dužni da u pogledu boje vozila kojim obavljaju taksi prevoz usklade svoje poslovanje u roku od tri godine od dana stupanja na snagu odluke, da su uslov u pogledu bele boje taksi prevoznici koji finansiraju svoja vozila iz sopstvenih sredstava dužni da ispune u roku od prvog dana druge godine od dana stupanja na snagu ove odluke, a najkasnije do isteka roka od tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke, dok vozila koja taksi prevoznici nabavljaju kroz subvenciju Vlade Republike Srbije moraju biti bele boje", dodali su,

Taksisti su mogli su da biraju između nekoliko opcija, od najskuplje koja bi ih koštala nekoliko, pa i desetina, hiljada evra - dakle, nova kola, do najjeftinije, koja sa sobom, neki kažu, nosi i rizik oštećenja karoserije - prelepljivanje vozila belom samolepljivom folijom.

Na sreću, taksisti nisu baš ostavljeni na cedilu, uporedo sa obavezama dobili su i jednu novu mogućnost, da iskoriste subvenciju u iznosu od 8.000 evra u svrhu kupovine novih automobila za potrebe taksi prevoza.

Zahvaljujući tome, danas je na ulicama oko 1.700 automobila prevoznika koja nisu starija od 3 godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taksista

    29. april 2024 | 13:21

    Dok od grada imam važeći estetski pregled na godinu dana mogu samo da me gledaju sivog.Rado ću ih tužiti i uzeti pare za lepljenje automobila.Proveren info od advokata.

  • AG CH

    29. april 2024 | 14:14

    Jedinstven grad u Evropi sa ovim propisom,ovde može biti bilo koje boje ali Švajcarci nemaju smisla za estetiku nego samo za biznis.Da neće da uvedu i uniforme žute boje kod vozača.

  • Sumadinac

    29. april 2024 | 13:45

    Legalnim taksistima se nameće svašta. Divlji rade, oce da tuku, psuju, pljuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA