Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li Prvi maj da prođe bez smeća, štete i buke? Ovo su "kulturiška" predlozi, treba vam samo dobro društvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

S jednim rancem i dobrim društvom možete otići gdegod vam je volja, a da ne narušite mir - ni prirode, ni ljudi

  • 5
Carska bara Foto: Mateja Beljan

Dobra volja i drago društvo, lagana odeća, ranac sa sendvičima, ćebence i jedna crna kesa za smeće: Zašto tako ne bi izgledao vaš Prvi maj?

Lepo je i provesti dan u prirodi uz roštilj i muziku, ali, neke slike ipak svake godine ostavljaju gorak utisak - uništeni travnjaci zbog parkiranih kola, paljenje vatre tamo gde se ne sme, ostavljanje smeća za sobom, preglasna muzika, pa čak i uništavanje zelenila.

S jednim rancem i dobrim društvom možete otići gdegod vam je volja, a da ne narušite mir - ni prirode, ni ljudi.

Ovo su neke od lokacija nadomak Beograda:

Pančevo

Nije osamnaesta beogradska opština, ali Pančevci i Beograđani više su od suseda. Dok mnogi iz grada na Tamišu dolaze svakodnevno u Beograd u školu, na fakultet ili posao, Beograđani ređe prelaze ovu rečicu. A kako je samo lep kej u centru Pančeva, šuma koja se njiše s druge strane obale i brojni restorani i kafići koji se nižu kraj stare vetrenjače i nekadašnje železničke stanice.

Pančevo Foto: Shutterstock

Lep je i pančevački park, ali za ljubitelje prirode nedaleko od centra nalazi se i Narodna bašta, uređena šuma koja, u stvari, predstavlja veliku botaničku baštu.

Popijte kaficu i u centru grada, pojedite sladoled, zastanite kraj crkve sa dva tornja, zagledajte se u sunčani sat ili obiđite neku staru građevinu, poput bajkovitog zdanja Evangelističke crkve.

Belo Blato

Ako baš volite prirodu, ptice i ribe, bodu i trsku, prava avantura za vas je Belo Blato, tačnije Carska bara pokraj ovog mesta.

Svaka čast Obedskoj bari, najpoznatijoj močvari u okolini Beograda, ali i regionu, ali Belo Blato je, takođe, biser prirode koji ne bi trebalo da propustite. Nema tu mnogo komercijalnih sadržaja i nema razloga da kampujete u prirodi, palite vatru i ostavljate haos. Dovoljno je da sednete na klupicu i duboko udahnete, pogledate kroz dvogled i pronađete u vidokrugu neku retku pticu.

Carska bara Foto: Mateja Beljan

Duž bare možete i da zaplovite, a oko nje se i da se prošetate. Svratite i u neobično selo poznato po gostoprimstvu i multietničnosti.

Lazarevac

Nije baš uobičajeno turistički posetiti Lazarevac. Ali, zašto da ne? Na primer, na putu za ovo mesto možete ući u staru, ali lepo očuvanu Crkvu brvnaru u Vreocima, svedok istorije i vere koji čudesno, uprkos tome što je od dasaka sazndan, odoleva vremenu.

U samom gradu, osim šetnje duž glavne štrafte, prisetite se naših junaka iz Prvog svetskog rata i da zastanete pred spomenikom posvećenom srpskom ratniku. Obavezno posetite i jedinstvenu spomen-kosturnicu.

Spomen kosturnica Lazarevac Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

Možete da predahnete na "maloj Adi ciganliji", odnosno jezeru Očaga ili da posetite etno selo "Babina reka".

Ako bi crkva brvnara u Vreocima ostavila na vas lep utisak, postoji još jedna bajkovita crkva brnvanra u obližnjem selu Brajkovac.

Grocka

Grocka na Dunavu, stara varoš tako blizu Beogradu, nije toliko posećena koliko njeni potencijali to zaslužuju. U samom centru opštine možete uživati u pogledu na moćni Dunav, prošetati kaldrmom koja pamti još i tursko vreme, zastati kod spomenika lepoj Gročanki.

Grocka Foto: Shutterstock

Posetite i Rančićevu kuću, poznatu galeriju i obratite pažnju na stare kuće koje predstavljaju domet arihtekture 19. veka.

(Telegraf.rs)

Video: Evo kakav je provod za 1. maj na Košutnjaku: Društvo malo, ali odabrano

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    29. april 2024 | 19:17

    Prvi maj ne bi trebalo da prođe bez demonstracije radnih ljudi,nije to praznik da se samo jede i pije ali kod zadovoljnih i dobro plaćenih radnika može i tako.

  • 🇧🇪🔊❓

    29. april 2024 | 19:19

    Za 1.maj može da bude mirno samo u Srbiji gde su radnici zadovoljni i željni odmora,jela i pića.

  • A....

    29. april 2024 | 19:07

    Prvi maj treba da bude u znaku rada. Da se čistie reke i priroda, i da to bude obaveza!!!! A uz to i piknik u prirodi. EE to bi bio pogodak! A ne žderu i se.... Gde stignu a smeće ostavljaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA