Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubav Beograđana na "vandalski" način: Da li biste im oprostili da se "upišu" i na vašu fasadu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neko se dosetio da jednostavnom grafitu "nadene" autentičnost pa je na uglu zgrade nacrtao srce sa dva imena

  • 2
Ljubavni Grafiti Novi Beograd Foto: Privatna arhiva

Grafiti, poruke na zidu, slike i jedinstveni izraz umetnosti, ali ipak i vandalizam. Neki ih se gnušaju i pišu peticije da budu uklonjeni, dok se drugi dive jedinstvenom vidu kreativnosti i porukama koje sa sobom nose. Mada smo navikli na potpise i parole, ljubavne poruke koje neretko srećemo na zidovima stambenih zgrada sa sobom nose priču pojedinaca koje je neko inspirisao da na taj način iskažu osećanja.

Šetali smo po suncem okupanom Beogradu i tražili najinteresatnije ljubavne grafite. Neki "autori" su se penjali na vrhove zgrada zbog ljubavi, dok su drugi pisali poeziju ili kroz slike pokazivali da nekoga vole. Bilo je tu i onih klasičnih: nečije ime, pa volim te.

Tokom šetnje smo primetili da ćemo se susresti sa drugačijim sadržajima poruka zavisno od kraja u kom se krećemo. Recimo, definitivno smo najrazličitije grafite videli na Novom Beogradu, dok je Dorćol prepun navijačkih parola, gornji Partizanovih, a donji navijača Crvene Zvezde.

Najviše ljubavnih parola pronašli smo i zabeležili na Novom Beogradu, a nama omiljena bila je velika slika crtanih junaka Pepe le Tvor i njegove devojke Penelope. Na slici je prikazana scena u kojoj oni sede na romantičnoj večeri i jedu špagete.

Neko se dosetio da jednostavnom grafitu "nadene" autentičnost pa je na uglu zgrade nacrtao srce sa dva imena, tako da je jedna polovina na jednom zidu a druga na drugom. Iz jedne perspektive vidite jendu polovinu srca sa njegovim a iz druge grugu polovinu sa njenim imenom.

Mada je teško ući u trag osobama koje su ostavljale poruke na zidu, ukoliko ih ne poznajete, razgovarali smo sa komšinicom mladića koji je na kraju 8. razreda osnovne škole na zgradi u jedom bloku ostavio poruku devojci u koju je dugo bio zaljubljen. Interesatno je da je taj grafit nastao pre više od decenije a da, uprkos sređivanju fasade zgrade, nikome nije palo na pamet da ga ukloni. Rad je veoma lep, "kićastim" slovima ispisana je poruka na pozadini koja podseća na starinski svitak.

Na Dorćolu nismo pronašli ništa bog zna koliko interesantno. Bilo je tu par ljubavnih poruka na fasadam starih zgrada, ali je većina "praznih mesta" iskorišćena za navijačke parole.

Izdvojili smo nekoliko primera "ulične umetnosti" koje smo želeli da podelimo sa vama, a vi nam u komentarima pišite, šta mislite da li su grafiti umetnost ili vandalizam i da li je neko vama, ili ste vi nekome ostavili poruku na zidu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stari šmeker

    1. maj 2024 | 05:38

    Gori lampa u lampi tinja gas ja vas volim lično vas. E to je deco poezia izmog vremena. I Nato su se koke lepile,još kad zakovrdžam brkove ajooooj pa nisam smeo obući kupaći na moru. A ne sad ovo Dorinda volim te

  • Горан

    1. maj 2024 | 00:51

    Докле пљување по Београду и његовим становницима,шта једино се графити пишу по београдским фасадама,остали су културни???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA