≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šapić: Saradnja Beograda i Sjamena nastavlja se "na krilima" posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu

M. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou zahvalio je na srdačnom prijemu

  • 2
Aleksandar Šapić Foto: Beoinfo

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i izvršni zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou potpisali su danas u Starom dvoru Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni između dva grada, na inicijativu Sjamena.

"Saradnja Beograda i Sjamena u oblastima visoke tehnologije, ekonomije, kulture, turizma, sporta nastavlja se 'na krilima' posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu", izjavio je Šapić koga su gosti iz Kine pozvali da u septembru učestvuje na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Sjamenu.

Prema rečima Aleksandra Šapića grad Beograd održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz NR Kine, kao što su Šangaj, Handžou, Gvejdžou, Gvandžou, Šenžen, učestvuje na privrednim forumima i sajmovima, a delegacija grada Sjamena posetila je u novembru 2023. godine našu prestonicu kada je i zvanično započeta saradnja.

Zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou zahvalio je na srdačnom prijemu i istakao potrebu nastavka saradnje naša dva grada u svim oblastima, naročito u ekonomiji i kulturi.

Kineski predsednik, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Srbiji svojevremeno je, počev od 2000. godine obavljao funkciju guvernera provincije Fuđijan u kojoj se nalazi grad Sjamen.

Sjamen je poznat i kao jedan od najznačajnijih kineskih centara za industrijski razvoj i istraživanja, u kojem se redovno održava i Nacionalno takmičenje u oblasti veštačke inteligencije. Pored šest nacionalnih, industrijskih centara specijalizovanih za audio-vizuelnu komunikaciju, razvoj softvera, poluprovodnika, elektrotehničke opreme, biologije i nove medicine, Sjamen je grad u kojem je na nacionalnom nivou akreditovano i 2.282 visokotehnoloških preduzeća.

Naše dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima su "Pupinov most" (Zemun-Borča), izgradnja deonica auto-puta "Miloš Veliki", rekonstrukcija TE "Kostolac".

(Telegraf.rs)

Video: Srpski migovi ispratili avion predsednika Kine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mira

    13. maj 2024 | 13:33

    Jao još malo pa ćemo da poletimo, kaže bivši gradonacelnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA