Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenici 14. gimnazije izveli predstavu za pomoć maturantima Zanatske škole

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenici 14. gimnazije izveli predstavu za pomoć maturantima Zanatske škole

  • 1
Učenici dramske sekcije 14 beogradske gimnazije izveli predstavu Igraj Crnjanskog u humanitarne svrhe kako bi pomogli maturante srednje Zanatske škole u Beogradu Fičer Foto-kolaž: Tanjug/Tanjug Video/nr

Učenici dramske sekcije 14. beogradske gimnazije izveli su danas predstavu "Igraj Crnjanskog" u amfiteatru Alfa BK univerziteta, u humanitarne svrhe kako bi pomogli svoje drugove, maturante srednje Zanatske škole u Beogradu.

Pozdravljajući prisutne pred početak predstave, direktorka Zanatske škole Vesna Leontijević je podsetila da obrazuju decu sa poteškoćama u rasvoju.

"Akademska znanja mogu ili ne da se steknu, ali bitno je da kada uđu u školu da se zagrle na vratima. Vrlo je zanimljivo raditi sa takvom decom, jer su krajnje iskrena", istakla je Leontijević.

Učenici dramske sekcije 14 beogradske gimnazije izveli predstavu Igraj Crnjanskog u humanitarne svrhe kako bi pomogli maturante srednje Zanatske škole u Beogradu Foto: Tanjug/Tanjug Video/nr

Prema njenim rečima, učenici 14. gimnazije su bili njihovi gosti, družili se, imali radionice i "mogli su da shvate kolika je potreba te dece da budu prepoznata u društvu i budu njegov deo".

Direktorka 14. gimnazije Marija Miletić je istakla da neguju ermpatiju, društvenu odgovornost i svestranost, a među njihovim nastavnicima Živković je svojim "dolaskom u školu unela novu vrstu energije u dramsku sekciju".

"Deca koju ćete gledati su nesebična i uspevaju da sve steknu, nauče, pokažu i prošire svoje vidike. Drago mi je da ste u ovom broju ovde i da ovo neće biti poslednja predstava humanitarnog karaktera. Ovo je najlepše mesto gde deca daruju decu", istekla je Miletić.

Portparol Alfa BK univerziteta Uroš Marković je istakao da su presrećni i puno je srce kad vide mlade u tako plemenitom podvigu.

Marković je pohvalio učenike 14. gimnazije što brinu o svojim vršnjacima iz Zanatske škole, izrazivši nadu da će "pokrenuti lavinu i dati primer drugim školama kako mogu pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija".

Rediteljka i dramaturškinja Milica Živković je rekla Tanjugu da su došli na ideju da malo podstaknu empatiju i humanost i izvođenjem predstave pomognu učenicima Zanatske škole kako bi "prikupili sredstva za njihovu maturu i maturske haljine".

Cena ulaznice je bio dobrovoljni prilog, a prihod od ulaznica namenjen je maturantima Zanatske škole u Beogradu, koja je posvećena profesionalnom rehabilitacijom učenika sa smetnjama u razvoju i učenju.

Prema njenim rečima, predstava je nastala po tekstu koji je sinkretizam različitih delova iz dela Miloša Crnjanskog u jednu zaokruženu celinu.

"Mislim da je to važno za učenike, jer im je ponekad Crnjanski težak i udaljen, a izuzetno je značajan za našu kulturi i književnost. Ovo je pravi način da se učenici sretnu sa Crnjanskim i njegovim delom", ocenila je Živković.

Učenici dramske sekcije 14 beogradske gimnazije izveli predstavu Igraj Crnjanskog u humanitarne svrhe kako bi pomogli maturante srednje Zanatske škole u Beogradu Foto: Tanjug/Tanjug Video/nr

Predstava "Igraj Crnjanskog" je uspešno izvedena u Kragujevcu 26. Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije, gde je Milena Dudvarski osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

U predstavi igraju i Marko Đurović, Boris Pavlović, Teodora Pribaković, Anastasija Oluić, Jana Lukić, Dunja Đurđević i Vera Pejković, a asistent rediteljke je Marko Đurović.

Publika je nakon izvođenja imala priliku da sa rediteljkom i glumcima razgovara o antiratnoj poetskoj drami, koja podseća da svaki čovek neprestano traga za svojom zvezdom u beskrajnom plavom krugu.

Alfa BK univerzitet je uručio zahvalnice Živković, Leontijević i mladim glumcima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svaka cast

    15. maj 2024 | 09:18

    Sve pohvale za organizatore i decu koja su ucestvovala ! Vise ovakvih dogadjaja i vesti treba Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA