Vreme čitanja: oko 2 min.

U ritmu Čuke: Revijalno šutiranje penala i podizanje svesti o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najgora posledica holesterola je infarkt, a odmah iza nje je šlog

  • 0
U ritmu Čuke FOTO: Vladimir Branković

Jutros je na stadijonu FK Čukarički održan kreativni događaj pod nazivom "U ritmu Čuke". Svrha okupljanja bila je da se podigne svest o važnosti prevencije kardiovaskularnih oboljenja i bavljenju sportom kao "receptu" za zdravo srce i krvne sudove.

Organizator događaja bio je udruženje Moja druga šansa, a uz podršku Fudbalskog kluba Čukarički.

Događaju su prisustvovali: predsednik udruđenja Ivan Tojagić, direktor omladinske škole FK Čukarički Milan Lešnjak, prof. dr. Petar Otašević sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i predsednik Udruženje kardiologa Srbije prof. dr. Dragan Simić.

Oni su, svako na svoj način, pokušali da ukažu na važnost prevencije kardiovaskularnih oboljenja i na posledice koje mogu uslediti ukoliko se ne ide na redovne preglede i bolesti ove prirode otkriju prekasno.

- Najgora posledica holesterola je infarkt, a odmah iza nje je šlog. Ne umiru svi koje snađu ti ishodi, ali su velike šanse da će im ipak ostati posledice. Lekovi su najbolji način za suzbijanje problema sa holestarolom, ali to ne znači da bavljenje sportom nije bitno, već je kombinacija ta dva najbolje rešenje za mlade ljude. Kada govorimo o starijima, sport ne bi trebalo da prelazi granicu umaranja. Intenzivne fizičke aktivnosti mogu stvoriti kontra efekat kod osoba koje već imaju sužene krvne sudove i koje su u godinama - rekao je prof. dr. Otašević.

Sa Otaševićem se složio i prof. dr. Simić.

- Prevencija kod kardiovaskularnih oboljenja definitivno je najbitnija. Preporučuje se da osobe, ne bitno da li boluju ili ne, na godišnjem ili dvogodišnjem nivou odlaze na kontrole kod kardiologa. Svakako, bavljenje sportom, koliko god pozitivno, treba imati meru. Ponekad je brz hod i umerena fizička aktivnost bolje rešenje za srce nego veliko umaranje -  istakao je prof. dr. Dragan Simić.

Nakon razgovora sa doktorima i sportistima posetioci su imali priliku i da se oprobaju u šutiranju penala. Gol je, naravno, čuvao golman FK Čukarički. Budući da naš novinar nije vičan u ovom sportu, bio je lak plen iskusnom Nenadu Filipovići.

Ipak, saznali smo nešto novo i zabavili se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA