Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo kako je Autokomanda juče postala jezero: "Vodovod" objašnjava kako se suočava sa ekstremnim pljuskovima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zabeležene su intervencije na nekoliko ključnih lokacija u gradu, a situacija se stabilizovala tokom jutarnjih sati

  • 0
Kiša, Beograd Foto: Mateja Beljan

Nakon jučerašnjeg nevremena koje je zahvatilo Beograd, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" izdalo je saopštenje o trenutnoj situaciji na terenu.

"Tokom večeri u utorak, 21.05.2024. godine, prilikom nevremena koje je zadesilo Beograd, količina padavina nije bila jednaka u svim delovima grada. U nekim delovima grada, kao na primer na Dorćolu - izmereno je i 25 litara vode po kvadratnom metru, u veoma kratkom vremenskom periodu, dok su u nekim delovima grada padavine bile neznatne.

Voda koja se sinoć nalazila na ulicama u delovima grada sa velikom količinom padavina, tokom večernjih i noćnih sati se povukla. Nije zabeležen povećan broj zagušenja i defekata na gradskoj kanalizacionoj mreži.

Činjenica je da je bilo potrebno samo vreme da se sva voda povuče, otičući putem prohodne i očišćene ulične kanalizacione mreže i kolektora do krajnjih recipijenata. U jutarnjim satima, u Servisnom centru Grada zabeležen je manji broj poziva za saniranje posledica sinoćnih padavina", kazali su.

Oni su objasnili da je dežuralo deset ekipa.

"One su izvodile interventne radove na kanalizacionoj mreži i kanalizacionim crpnim stanicama. Zabeležene su intervencije u Nemanjinoj ulici u centru grada, Vrtlarskoj ulici u Zemunu i Kumodraškoj ulici na Voždovcu.

Posle celovečernjih padavina i pritiska u kanalizacionoj mreži zbog velike količine vode, dolazilo je do iskakanja poklopaca kanalizacionih šahtova, koje su ekipe JKP BVK vraćale tokom noćnih i ranih jutarnjih sati", dodaju.

Kako naglašavaju, poslednjih godina sve su češće ekstremne situacije.

"Poslednjih godina u Beogradu se usled klimatskih promena beleži znatno veća količina padavina u kratkom vremeskom periodu u odnosu na padavine kakve smo imali pre dvadeset ili trideset godina.

Sistem kanalizacije za odvođenje atmosferskih i kišnih voda projektovan je za potrebe i količinu padavina kakve smo imali u vreme izgradnje postojećeg sistema. Danas, sa znatnim povećanjem količine i intenziteta padavina dolazi do trenutne pojave veće količine vode na ulicama Beograda, kojoj je potrebno vreme kako bi se povukla putem kanalizacione mreže", objasnili su nam u ovom preduzeću.

Autokomanda ima nezgodan položaj

Zadržavanje vode na pojedinim ulicama zavisi i od konfiguracije delova grada u kojima se nalaze.

"Na primer, sinoćna velika količina vode na Autokomandi je specifična za ovu saobraćajnicu zbog njenog položaja.

U slučaju kiše, voda iz četiri strme i prilično dugačke ulice se sliva ka kružnom toku: iz Dr Milutina Ivkovića, Ljutice Bogdana, Bulevara oslobođenja i Vojvode Stepe. Pri tome, u svim ovim ulicama ima drveća sa koga lišće koje opada, prilikom padavina i nevremena završava na kolovozu na Autokomandi, odnosno dolazi do trenutnog zagušenja slivnika na saobraćajnici.

Prilikom rekonstrukcije Ulice vojvode Stepe 2012. godine povećan je broj slivnika na Autokomandi, ali je površina sliva koji gravitira ka ovoj saobraćajnici velika", objasnili su nam.

"Taložnici" jedno od rešenja

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ je za poslednjih godinu dana rešilo problem na više od 10 kritičnih tačaka u gradu ugradnjom taložnika (veličine metar puta metar), koji imaju znatno veću moć prijema vode od običnih slivnika. Ugradnja ovih taložnika podrazumeva postojanje kanalizacione mreže na kritičnim tačkama, kao i kapacitet kanalizacione mreže da primi veću količinu vode.

Na ovaj način rešen je problem nakupljanja vode: u Trgovačkoj ulici u Žarkovu, kod Zavoda za sport na Košutnjaku, u Požeškoj ulici kod parka na Banovom brdu, u Ulici Lazara Kujundžića, u Poenkareovoj kod Dunav stanice, u podvožnjaku u Knežopoljskoj, kod mosta „Mihajlo Pupin“, u Vojvođanskoj ulici na uglu sa dr Ivana Ribara, U Ulici Milice Šuvaković u Galenici.

(Telegraf.rs)

Video: Horor od vožnje na mostu na Adi: Od kiše se ne vidi ništa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA