Vreme čitanja: oko 1 min.

Taktilna tabla i indukciona petlja za osobe sa oštećenim vidom i sluhom postavljene na Novom Beogradu

D. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opština NBG: Taktilna tabla i indukciona petlja za osobe sa oštećenim vidom i sluhom

  • 0
Škola za slepe i slabovide, Zemun Foto: Nikola Tomić

U Gradskoj opštini Novi Beograd danas su postavljene taktilna tabla i indukciona petlja koje će olakšati kretanje i obavljanje administrativnih poslova u zgradi opštine osobama sa oštećenim vidom i sluhom.

Taktilna tabla postavljena je ispred ulaza u šalter salu opštine, a put do nje obeležen je posebnom, takozvanom tifo stazom, saopštila je GO Novi Beograd.

Predsednik GO Novi Beograd Bojan Bovan rekao je da je postavljenjem tih uređaja unapređen nivo usluga za osobe sa invaliditetom.

"Time smo pokazali i pažnju i razumevanje za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju naši sugrađani sa oštećenim vidom i sluhom", rekao je Bovan.

Dodao je da ta opština od 2015. godine, posredstvom Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd", aktivno brine o ranjivim grupama sugrađana.

Tabla za slepe i slabovide sadrži međunarodno prepoznatljive simbole prostora unutar opštine, koji su uneti na Brajevom pismu i na srpskom jeziku, dodaje se u saopštenju.

Auditivna petlja omogućava osobama sa slušnim aparatom automatsko prilagođavanje jačine zvuka tokom razgovora sa radnikom na info-pultu, a na pult je zalepljen međunarodni znak za gluve osobe.

Instalacija uređaja obavljena je u saradnju sa Beogradskim centrom za osobe sa invaliditetom kao deo programa "Naše ruke - naša reč 2024", koji je finansirao Gradski centar za socijalnu zaštitu, dodaje se u saopštenju.

Danas je ispred zgrade GO Novi Beograd organizovan i javni čas znakovnog jezika u kojem su učestvovali članovi Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom i učenici OŠ "Nadežda Petrović".

U znak podrške i razumevanja problema sa kojima se suočavaju slepi, slabovidi, gluvi i nagluvi ljudi, đaci ovih škola, ali i svi prisutni, otpevali su na znakovnom jeziku pesme "Ne rugaj se" i "Plava ptica", dodaje se u saopštenju.

Priredbu je svirkom uveličao i Zdenko Klinko, najbolji slepi harmonikaš na Novom Beogradu i jedan od najboljih slepih harmonikaša u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Milan Kalinić prenosio utakmicu slepim i slabovidim navijačima Zvezde na Marakani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA