Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

V. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od svog osnivanja 1960. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda radi na očuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa naše prestonice

  • 0
Kalemegdanska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Mesec maj je mesec u kome Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava značajne datume, a u ponedeljak 27. maja 2024. godine uz prisustvo stručnih saradnika, dragih gostiju i prijatelja iz krugova stručne javnosti obeležava 64 godine postojanja naše institucije.

Od svog osnivanja 1960. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda radi na očuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa naše prestonice, izradi projekata rekonstrukcije i restauracije, istraživanju, valorizaciji i evidentiranju nepokretnosti, izradi predloga Odluka za utvrđivanje kulturnih dobara, kao i na njihovoj prezentaciji, popularizaciji i edukaciji, saopštavaju iz Zavoda.

"Učestvovali smo u obnovi Centralne kule Starog sajmišta, rekonstrukciji i restauraciji Zindan kapije Beogradske tvrđave, obnovi Jadransko-podunavske banke, uplovili smo u radove na projektu rekonstrukcije Muzeja Rastka i Nadežde Petrovića, Zgrade BIGZ-a, Sava centra, Vile Prendić.

Dobitnici smo nagrade za izdavača godine na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, izdali brojna monografska i knjiška izdanja od kojih je monografija dr Saše Mihajlov 'Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana' ponela Nagradu Ranko Radović. Kao i svih prethodnih godina našu izdvačku delatnost obogatio je nov, 24. broj naučno stručnog časopisa 'Nasleđe' kao i nova serija kataloga nepokretnih kulturnih dobara.

Obeležili smo dva velika jubileja, deset godina projekta BeoKul Gradska tura koji je poneo Godišnju nagradu Društva konzervatora Srbije i deceniju projekta namenjenog našim najmlađim sugrađanima, Nasleđe za decu.

I u protekloj godini smo, sada već tradicionalno, bili nosioci programa manifestacije Dani Beograda, a učestvovali smo i u manifestacijama Dani evropske baštine, Bina, Dani porodice 2024", navode u Zavodu.+

(Telegraf.rs)

Video: Uklanja se kula na Starom sajmištu: Armatura i beton u izuzetno lošem stanju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA