SINERGIJA 12: Američki ambasador pozvao Majkrosoft da ulaže u Srbiju (FOTO)

Tokom otvaranja najveće IT konferencije u Jugoistočnoj Evropi Majkl Kirbi poručio je predstavnicima američke kompanije da doprinese poboljšanju ekonomske situacije u zemlji

  • 0

Najveća IT konferencija u Jugoistočnoj Evropi - Sinergija 12 - ove godine održava se u Beogradu u Centru "Sava", pod sloganom "Moving up". Manifestaciji je prisustvovao i Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji je pozvao američku kompaniju Majkrosoft da poveća ulaganja u Srbiju

Kirbi je na otvaranju ovogodišnje Sinergije pozvao srpske vlasti i kompaniju Majkrosoft da sarađuju na unapređenju informacionih tehnologija i na zaštiti intelektualne svojine. On je posebno apelovao na američku kompaniju da većim ulaganjima u Srbiju doprinese poboljšanju ekonomske situacije u zemlji i otvaranju novih radnih mesta.

Kirbi je pozdravio prošlonedeljno potpisivanje sporazuma između američke i srpske vlade u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija i ocenio da će na taj način Majkrosoft moći, između ostalog, da više ulaže u obrazovanje u Srbiji. Američki ambasador je ocenio da Srbija može da Majkrosoftovim investitorima ponudi odličnu podršku pružajući im visokostručne kadrove.

Direktor marketinga Majkrosofta za region centralne i jugoistočne Evrope Andreas Hartl rekao je, obraćajući se okupljenima u velikoj dvorani Centra Sava, da se Srbija sa prosečnim ulaganjima u IT sektor od 60 dolara po glavi stanovnika nalazi na vrlo niskom mestu u odnosu na ostale zemlje u svetu, navodeći da je u modernijim zemljama Evrope ta cifra oko 800 dolara.

On je ocenio da je to s jedne strane negativno, ali i da je pozitivno jer otvara brojne mogućnosti za unapređenje poslovanja.

Inače, Sinergija se održava  23. i 24. oktobra a kratak opis ovogodišnje konferencije i svega što posetioci mogu da očekuju tokom njenog trajanja je: "Pomeranje tehnologije u oblak".

Sinergija tematski prati aktuelne IT novine u svetu i postavlja trendove na tržištu Srbije. "Cloud Computing", koji je kao globalni trend i strateško opredeljenje kompanije Microsoft postao komercijalno dostupan i na srpskom tržištu, biće ponovo centralna tema konferencije.

Tokom više od decenije postojanja, Sinergija je postala regionalni brend koji se dovodi u vezu ne samo sa Microsoft tehnologijama, već sa svim novinama i aktuelnostima u čitavom IT svetu. Kao i uvek, posetioci Sinergije će imati priliku da čuju predavanja najeminentnijih domaćih i inostranih stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

Time Sinergija ostaje verna onome što je njena najveća vrednost, a to su upravo – ljudi - naši renomirani predavači, partneri, učesnici, studenti i svi vi koji doprinosite da ova konferencija svake godine bude još kvalitetnija od prethodne i doprinese još većoj razmeni ideja i znanja.

Konferencija Sinergija 12 svečano je otvorena u velikoj dvorani Centra "Sava", u 20 sati, a muzičku energiju na svečanom otvaranju emitovao je hor Viva Vox.

Na jednom od mnogobrojnih štandova Sinegrije nalazi se i veoma posećen štand najbrže rastućeg portala u regionu Telegraf.rs, na kojem se mogu videti mnoge novine iz sveta informisanja, kao i najnovija aplikacija za računare koja je kompatibilna sa najnovijim Vindousom 8.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA