TELEGRAFOV VREMEPLOV: Kartonske tezge na Bulevaru kralja Aleksandra (FOTO)

Siva ekonomija krajem 20. veka u Srbiji najbolje se videla na ulicama gradova, a posebno na tadašnjem beogradskom Bulevaru revolucije

  • 0

Priču o sumornoj deceniji s kraja 20. veka kroz koju je prošao Beograd možda najbolje može da ispriča jedan deo Bulevara kralja Aleksandra. Jedna od najlepših i najdužih ulica u gradu, koja spaja nekoliko naselja, godinama je bila simbol propasti srpske ekonomije, ali i društva.

Krajem osamdesetih godina 20. veka, kada je ekonomska kriza uveliko kucala na vrata države, sve popularniji način preživljavanja postajao je šverc. Početkom devedesetih, ovaj vid "sive ekonomije" na trotoare Bulevara izveo je na stotine preprodavaca odeće, obuće, šminke, hrane, elektronskih uređaja...

Promene vlasti i državne strukture, koje je Beograd sa radošću sačekao početkom ovog veka, donele su mnoga obećanja u uvođenju reda u sve sfere društva. Neka od njih su prekršena, neka zaboravljena, ali jedno od retkih ispunjenih je suzbijanje sive ekonomije i ilegalnih preprodavaca na ulicama Beograda.

Nakon što je Bulevar rekonstruisan 2010. godine, a potom i formirana Komunalna policija, preprodaja na improvizovanim tezgama i daskama za peglanje duž ove ulice je suzbijena. Danas, na Bulevaru nema nijednog nelegalnog, uličnog trgovca.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA