Gradonačelnik obišao Janka, prvu bebu rođenu vantelesnom oplodnjom

Srećni roditelji su na malog Janka čekali osam godina, a dobili su ga iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje. Grad Beograd je glavni finansijer ovog programa, do sada 120 žena podvrgnuto proceduri, njih 21 ostala u drugom stanju

  • 0

Prvu beogradsku bebu rođenu iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, dečaka Janka i njegove roditelje, posetili su danas u GAK Narodni front gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine Aleksandar Antić, zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić i predstavnici Sekretarijata za zdravstvo.

- Za ovu bebu svaki građanin je izdvojio desetak dinara, a mi smo taj novac uložili u pametnu stvar - rekao je Đilas, pa nastavio:

- Nama je ovo nešto najveće što smo uradili u protekle četiri godine. Naredna ideja je da roditeljima koji su dobili jedanput dete uz pomoć vantelesne oplodnje omogućimo da postanu roditelji po drugi put - istakao je Đilas.

Roditelji prve bebe rođene vantelesnom oplodnjom čekali su osam godina na dete, dok su prvi pokušaj vantelesne oplodnje imali 2010.

Eliana Garalejić, načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kaže da je ovaj program mnoge parove učinio srećnim, jer im je omogućio da postanu roditelji, a to nisu mogli da učine iz bioloških ili ekonomskih razloga.

Grad je glavni finansijer programa trećeg pokušaja vantelesne oplodnje. Do sada je 120 žena podvrgnuto proceduri, a njih 21 su ostale u drugom stanju. Janko je prvi koji je rođen pomoću ovog programa.

(M. Radović / Foto: M. Todorović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA